Klik2.. :)

Sunday, September 8, 2013

Sapu Tangan Cup Cakes

Assalamualaikum semua...


Pada yang dah tahu.. mungkin dah banyak kali nampak.. tp pada yg belum tahu.. saya nk beritahu skrg ni sy ada buat bisnes sambilan.. sikit2 cari part time org kate.. mne tau satu hari nanti boleh jadi pendapatan tetap kn.. hee...



banyak dah try jual mcm2 jenis produk.. tapi setakat ni yang paling dapat sambutan ialah produk nie!!!..



                                                 
                                                         *sapu tangan cupcakes,,


saya juga ada jual sapu tangan pelbagai jenis pada harga borong kalau berminat nk DIY sendiri... checkit out!!




2nd produk yang paling dapat sambutan ialah mini choc moist kek :




anda yg boleh menilai kualiti produk kami, tp kami akn cuba berikan yang terbaik utk stp pelanggan..




so sesiapa yg berminat nk menempah tu.. boleh la direct pm or sms sy ye... nk senang just inbox terus kt page rasmi kami.. : Beautiful Wedding Stuff



itu sahaja untuk kali ini.. :)




Regards :
-eza & suami-

Tuesday, September 3, 2013

tentang kecekalan...

Assalamualaikum...



it's been 6 months... 6 bulan dah kite kawen.. 6 bulan dah tk ddk bwk ketiak ibu ayh lg.. since kenal husband 1 month sebelum tunang... kira bertunang tu la tempoh perkenalan... pastu kahwin..n bercinta lepas kahwin... yes true.. ianya sangat manis... i thought it is really2 as JODOH.. kalau anda bersembang dgn org2 yg dah berkahwin..jalan ceritanya pasti berbeza.. tp pucuk pangkalnya kena yakin dengan ketentuan Allah kn..




dah lama tak menulis.. serius..time2 skrg ni..aku selalu emosi tak stabil,. sekarang ni musim2 hujan..bila hujan je mesti teringat kt suami sbb pegi balek kje naik motor.. kenape naik moto..sbb nk elak jem.. u know..mmg ramai je yg g kije naik moto kt key el ni kn... ble terkenang je mesti sedih.. skrg ni even kalau pagi nk pegi kje da hujan.. ckp kt suami..naik la kete..hujan tu.. dia ttp tkmau..jem katenye...***,,  kalau la jalan nk ke tempat kerja tu sama jalan with hubby..aku pun nk ikut naik moto sama.. sbb perkahwinan tu perkongsian kn.. ssh biar sama2..senang pun sama2.. itu la kecekalan namenye.. ok,,tu intro tajuk...




bila kita mula menyusun kehidupan sendiri selepas berkahwin... atas usaha sendiri... mmg perlukan kecekalan... mungkin orang hanya akan nampak yang indah..tapi perit jerih dan usaha keras di sebalik yang indah tersebut hanya kita yang tahu. ya..itu namanya CEKAL... mungkin kecekalan daripada kehidupan dulu banyak mengajar untuk jd cekal tempuhi semua cabaran apabila mula menyusun kehidupan bersama keluarga sendiri...




ada banyak sebab kenapa kite perlu jd cekal... tp kekuatan utk jadi cekal semestinya datang drpd orang yg kite sayang n dekatkan diri dengan Allah... kalau aku sekarang semestinya suami... syukur suami penyabar..sbb aku mmg seorang yg emosional...seorang yg mudah melatah bila terkena dugaan..seorang yg tak tahan tekanan...cengeng bile over stress...(atau org perempuan mmg cmtu??..)   semoga kecekalan ini akan terus jd kekuatan kami suami isteri..




Jadi, pengajarannya kt sini... cubalah untuk jadi cekal.. sbb setiap org pasti akan lalui cabaran.. cuma yg berbeza jalan ceritanya... kalau bkn utk diri sendiri..jadi lah cekal utk org2 yg kita sayang..

:)







Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Pertama & Resepi Puding Aiskrim Oreo

Assalamualaikum semua...


Lepas Maghrib pada hari ni.. kita semua akan melangkah masuk ke bulan Ramadhan.. Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan... kedatanganmu dinanti...pemergianmu ditangisi...



Ya..ini adalah Ramadhan pertamaku bergelar seorang isteri..Ramadhan pertama sebagai suami isteri.. Ramadhan pertama ade suami di sisi.. syukur Ya Allah..syukur diberikan peluang menempuhi pengalaman ini... semoga bulanmu ini penuh dengan keberkatan...







so... disebabkan esok dah stat berpuasa.. jadi ofis kami pun adakn sikit jamuan kecik.. org kate mkn2 sebelum berpuasa kn... n aku pun ade buat sikit dessert... aku kn mmg suke renyah2 kt dapur ni... even penat sikit... tp perasaan puas bila dpt tngok makanan tu dah siap dengan air tangan sendiri tk terbayar uolls!!!




so menu utk hr nie adalah 'Puding Aiskrim OREO'... nie 1st time aku try...n Alhamdulillah..menjadi la jgk.. tp rasenye boleh diperbaiki lg..hihi...




Puding Aiskrim Oreo





Puding Aiskrim Oreo





Resepi :

Bahan2 ;


  • 2 sudu besar agar2.. (aku guna serbuk agar2 je senang)
  • 5 cawan air (guna cawan saiz mug tu pun ok)
  • 1 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 cawan aiskrim coklat n aiskrim strawberi
  • biskut oreo yg dah dipecah2kn (certain kedai je ada jual.. kalau tkde..beli yg biasa..buangkan cream kt tengah2 biskut tu)



Cara Membuat :

  1.  Masukkan serbuk agar2 dan air dalam periuk.. masak sampai mendidih
  2. Masukkan gula dan biarkan sampai mendidih
  3. Masukkan susu cair yg dah dibancuh dengan 2 sudu besar tepung jagung, biar sampai mendidih
  4. Lepas semua dah mendidih, matikan api, tapiskan masuk dalam mangkuk besar
  5. Bahagikan kepada 2 bahagian.. (aku bahagikan bahagian coklat lebih sikit)
  6. Masukkan 2 cawan aiskrim coklat dalam bahagian yg lebih tadi.. (optional nk letak bahagian yg mana satu)
  7. Kacau sampai aiskrim tu sebati dalam adunan tadi
  8. Masukkan 2 cawan aiskrim strawberi dalam adunan yg satu lg.. kena cepat sbb puding nie cepat beku..
  9. Masukkan serbuk biskut oreo dalam adunan coklat td.. aku suka letak banyak2 sbb mmg sedap.
  10. Masukkan adunan coklat td dalam bekas, terpulang nk letak dalam bekas apa.. kalau nk hasil lebih cantik..letak ke bekas yg ade corak2.
  11. sejukkan dalam peti sejuk. 5 minit dah cukup.
  12. Lapiskan dengan adunan aiskrim strawberi pulak. kalau adunan strawberi tu mcm dah keras sikit.. korang blender je.. takde efek pape pun, tekstur adunan tu akan jadi cair balik.
  13. Sejukkan dalam peti sejuk.
  14. Hidangkan sejuk

* kalau boleh biarkan semalaman, tp kalau dah tk sabar sangat.. sejam dua dah boleh keluarkan dah.. n terbalikkan... 

Puding Aiskrim Oreo


inilah hasilnye.. kul 1 pg bru tido nk siapkan..hihi... tp sayang sekali..yg paling besar tu tkde rezeki nk mkn.. tergolek dalam kete..carpet kete yg mkn.. tu la namenye tkde rezeki kn.. 




Selamat Mencuba & Selamat Berpuasa!!! ^_^


-eza & suami-



Wednesday, July 3, 2013

Hari yg bertuah..

Assalamualaikum semua..

Just a short entri.. nanti bila sempat akan update full story ya..


mcm yg sy pernah cerita sebelum nie..rujuk entri nie.. preparation kawen saye..
tempat sy bekerja nie..ada bnyk ank syarikat tmasuk lah spa.. so few days lepas.. ben ashaari telah stg bersama ank n isteri beliau ke Anjassari Spa.. big thank you to our marketing executive sbb jemput dia nie..hihi..


bagi yg tk kenal n tak pernah tahu siapa Ben Ashaari nie.. boleh rujuk sini...




Tahukah anda...sejak sy start blogging since about 2 to 3 years lepas... mse tu ben nie bru stat org sebut2.. n slalu lah bkak blog dia.. silence reader gitu..haha... as a blogger..mmg adore sgt sbb reader dia mmg ramai gila kau... selain blog yg slalu aku bc mcm blog fatin liyana n irine nadia.. termasuk jgk blog nurulbadiah lai.. nti korang gugel ye blog2 dorang.. mmg adorable sgattt!!! bila bercerita dengan husband mmg excited je cerita..hehe... nasib baik husband pun sporting n memahami minat isteri dia nie.. jnj tau limit2 kn... tq abg!! :)



sape sangka dpt jmpa jgk ben ni at last... n paling terharu dia sudi review blog aku yg sgt2 lah tk seberapa nie... blog yg tersangatlah hmm.. mcm tkde pape kan...



ape2 pun..perjumpaan yg memberi manfaat org kate.. dan bnyk jgk komen2 membina yg aku terima drpd readers... dan bnyk tips2 tntang blogging yg ben nie bg... akn cuba diaplikasikan!!!!



gmbar credit to ben ashaari sbb aku tkde gmba sendiri..hihi..





gmbar ni pun credit to ben jgk...  see... mase mummy qhaliff sedang merehatkan badan di spa n daddy dia sedang wat reflexology... aku n staff2 yg laen amek kesempatan curik qhaliff...wink3...




*kerja2 kt atas meja ni dah memanggil2 utk aku fokus kerja.. nnti ada masa aku update full story... nk jgk letak gmbar staff2 spa yg memeriahkan hari tersebut...




Monday, June 24, 2013

My New Life

Assalamualaikum semua...


hmmm...lepas dah puas menggodek3.. dpt lah create stu layout blog yg bru...!!!  sila jgn komen sbb mmg tk kreatif nk deco2 layout tu..hihi..



Tetiba rajen nk bercerita2 petang ni kn.. ble kje dah siap..boleh la spend time sikit nk menulis2... hr tu ade sorang kwn yg cntik manis (nama dirahsiakan..kiki).. bertanya mcm mna ngan kehidupan lepas kahwin nie...



masuk hr ni dah 3 bulan lebih kte kawen... terima kasih atas doa2 yg tk pernah putus drpd semua terutamanya ibu bapa kami... salah satu pesanan yg sy tkkn lupa smpai bila2.. msa tgh wat outdoor photoshoot..kmi bergambar di sebuah rumah yg sedang dibina... pesanan yg disampaikan kepada kami

"sebagaimana rumah ni sedang dibina..begitulah juga dengan kamu berdua...."

pesanan yg ringkas..tp sgt mendalam maksudnye... after 3 months get married..sy mula memahaminye sedikit demi sedikit...



ehemmm.. nk la jgk kn share sikit experience sendiri lepas dah kawen nie..hihi.. kmi nie..bkn la kenal lama sgt b4 kawen... around 1-2 months b4 tunang.. mase tunang tu la bru nk kenal mengenal... pastu da bz preparation...then nikah... jd la suami isteri skrg nie..hihi... so dlm 3 bulan nie mcm2 dah dilalui..


  • pegi hanimun... tk penah naek plane.. so 1st time naek plane tu dpt rase naek ngan suami...suweet kn..hik3.. 
  • beza dulu balek kje..terus masuk bilik.. harusss nk berehat.. skrg balek kje..tukar baju terus ke daput..bersilat kt dapur utk sediakan hidangan mkn mlm... 
  • beza dulu hjung minggu adalah minggu utk bangun lmbt n goyang kaki.. tp skrg hjung minggu adalah waktu utk selesaikan kje2 rumah yg tk dpt nk buat ngan sempurna ms hr bekerja
  • beza dulu kalau mkn tk penah nk plan..skrg ms office hour pun dlm kpla da fkir nk msk ape hr nie.. gugel2 menu2 n resepi2 yg best...
  • beza dulu waktu pegi n balek kje tkde sape nk amek taw.. tp skrg da ade encik suami..mst la dy kne amek berat kn..hik3..
  • beza dulu pegi balek kje drive sendiri.. skrg kalau rase malas nk drive..ade hubby leh antakn n amek...hee... 
  • paling best..dulu solat sorang2 je.. skrg dah ade Imam... dah ade Imam yg nk bacakan doa..then saya aminkan... pas solat cium tangan...waktu tu la akan rasa betapa indahnya sebuah perkahwinan berlandaskan Islam,, :)



bnykkkk sgt lg..  seb baek dikurniakan suami yg rajen tolong wat kje2 umah nie... skrg nie..dah masuk bulan Syaaban... kalau nk puasa..dah ade org teman waktu sahur n berbuka...ngee... tk lama lg nk Ramadhan...serius teruja nk sambut puasa n raya pertama kali dengan suami... ^_^,,


Perkahwinan tu gedung pahala kn... insyaAllah akan kami maanfaatkn sebaiknya... benar setiap rumahtangga tu akan ada dugaannya tersendiri..semoga kami terus kuat melalui semuanya...




so kpd kawan2 yg bru kawen..or dah ade perancangan nk kawen tu... sy tkde tips or nasihat ape2... kalau rasa dah mampu n dah smpai masanya..teruskanlah niat tu.. sbb perkahwinan tu dituntut dalam Islam... andai benar2 berniat..insyaAllah jalannya akan dipermudahkan..








Tuesday, June 11, 2013

Newborn Niece...

Assalamualaikum semua...


petang yg hening ni dah menggerakkan jari untuk meng update blog... btol kot org kate lepas kawen kte akn makin kekurangn idea nk menulis...



Tanggal 26 Mei 2013.. lahirlah ke dunia anak sedara pertama belah saya.. sebelah suami pun dpt dah sorang anak sedare dah thun lepas.. tp mse dy lahir...sy lom kenal lg suami...so tk dapat merasa saat manis bergelar antie mase baby lahir...hehe... so skrg lengkap dah 2 2 family bile ade si kecik..hihi... tahniah utk kakakku..Siti Norshahidah n abg ipar..Mohd Redzuan atas kelahiran anak sulung... seriuss best da jd antie nie... kalau anak org laen,,mase beby kte takut2 nk pegang..bkn sbb tknk pegang..tp risau..maklum la..anak org lain kn..kang tersalah pegang..uii..tkut la... tp kalau dah anak sedare sendiri..belaja sekali dua je.. dah berani dukung beby..pangku beby... i asked my niece to call me mama eza.. ohohoiii...nk bg naluri keibuan tu terserlah cket..kne la mula dengan panggilan dlu kn... :)






hye..my name is Nur Arissa binti Mohd Redzuan.. ^_^
 mama will always miss u adek... cepat2 mbesar taw...tak saba nk maen2 ngan kmu...








Thursday, April 11, 2013

hobi baru...

Assalamualaikum semua...



Mcm dah banyak entri..mood sebak n sayu je kan... so kali ni nk menulis sesuatu yg santai..lg relaks gitu..hik3... Entri untuk bercerita pengalaman n perasaan setelah berumahtangga masih tertangguh lg..hee.. sbb kali nie nk cerita tntang hobi baru sy!!! ye.. hobi baru setelah berkahwin...




Tahukah anda.. kehidupan yg dilalui sepasang suami isteri (err..rujuk kpd diri sendiri sbnarnye...).. yg jauh drpd keluarga...adik beradik n saudara mara terdekat yg rapat.. yg boleh gelak2 bila jumpa.. boleh gosip2 petang2... yg ade hanyalah kawan2 sekerja (yg rumah memasing pon boleh tahan jauh...), kawan2 zaman stadi.. pun bole tahan jauh jgk... melalui episod kehidupan tersebut boleh dikategorikan sebagai SUNYI... that's why sampai boleh post kt fb nak balek kerja kt kampung... sbb kitorang sunyi kt cnie... :(
suami usik kte.. kte usik suami.. gelak2... tengok tv... masak.. makan.. jalan2.. lepastu kite tengok suami..suami tengok kte.. n masing2 pon ckp dialog mcm nie.. "kte sunyi kn sebenarnye ddk kt sini..." *kenyataan*





tp nk buat mcm mna.. rezeki n periuk nc kitorang msh lg di sini.. so hadapilah dengan senyuman... wink3... ^_^,,




n disebabkan munculnya perasaan2 tersebut.. si isteri pun mulalah cr idea buat apa2 aktiviti yg boleh menceriakan kehidupan rumahtangga tersebut...




dlu sblum kawen... tgn yg tk brape nk kreatif nie.. sibuk pegang gunting..kertas..reben... buat bunga la..kotak hadiah la.. n mcm2 lg...





tp hobi baru skrg.. dah pegang tepung..kuali..periuk..oven.. sume la..hehe.... kedai faveret skrg nk pegi mst kedai bakeri.... masuk je kedai  mst jd mcm over eksaited sekejap sbb *verangan* nk buat mcm2 kek, pastri, cup cakes sume... sedangkan hidup berdua je kan... so.. dekat situ la mula terlintas nk berbisnes pulak... tp kne mantapkan skill dlu... kne bg hasil tgn yg boleh buat org suke dulu... bru la bole market kn.. kn3... mujur la hsband sy sgt2 support sume2 yg sy buat nie.. tnpa sokongan suami..apalah makna nk buat semua2 nie kn...hihi.. tengkiuuu abg... :)





org kate..kalau kte belajar dr bawah.. rase ssh dlu..rase peritnya dulu nk dptkn sesuatu yg berharga tu.. kte akn hargainya sgt2... jd.. sy pun nk blaja dr bawah.. from basic.. sape taw..drpd minat n hobi..bole jd sumber pendapatan ms akn datang kn... go eza go!!!! :)





antara gambar yg boleh dikongsi sempena hobi baru









menyelerakan tak?? hehe.. nti sy kongsi gmbar lg ye...





pasni nk cube minat kpd hobi berbudi kpd tanah pulak... kene minat.. kalau tak.. tk berseri la laman rumah kte ngan bunga2 yg segar lg mekar gituu...hehe...







Sunday, March 31, 2013

Liku2... ^_^

Assalamualaikum semua... :)



Mungkin entri kali nie agak panjang.. sudi2kan la bc sampai habis ye...hihi... hr nie tergerak jari nk taip entri baru sbb hr nie 1 April...hihi.. ade ape ngan 1 april?? sbb dah genap sebulan kte kawen!!! kalau dlu sblum kawen.. rase mcm cepatnye masa berlalu sebab fikirkan persiapan bnyk lg tk selesai.. tp skrg lepas kawen pon rase mcm cepat jee... tau2.. eh dah sebulan rupanya kn... kita belum share apa2 pun lg sikit2 perasaaan n kehidupan lepas kawen... nti tunggu next entri ye.. entri kali nie.. tetbe sy nk share kn sesuatu... pahit manis perjalanan hidup sebelum kawen... mari membaca!!! ^_^,,







tengok tuu.. dlm bnyk2 icon sedih..ade jgk stu smiley... so dlm bnyk2 kisah pahit kte..pasti akan ade jgk yg akan buat kte tersenyum kn... :)






tak semua org sudi nk share experience hidup mereka.. tp ape yg sy nk share bknlah keseluruhan.. ade cerita.. yg cukuplah sekadar diri kita sndiri dan org2 tertentu dlm hidup kita yg tahu... tp sy suka nk share cerita nie sbb ianya pengalaman hidup yg sgt2 berharga dlm hidup sy... n hope ianya bg serba sikit panduan kpd adik2 kt luar sane... :)






jujurnya.. sy bkn dilahirkn dlm sebuah keluarga yg mewah..senang..berada... tp cukuplah dengan apa yg ibu ayah sy sediakan sejak kecik smpailah sekarang.. mkn pakai cukup..agama cukup.. paling penting kasih sayang cukup.. kasih sayang yg tak pernah belah bagi.. kasih sayang yang tkkan ade galang gantinya... sampailah skrg dah berada di bwh naungan suami.. suami yg dah take over tanggungjawab tersebut...





sy tk dimewahkan dengan duit... tp sy dimewahkan dengan perhatian dan kasih sayang... sebab tu sy cukup hargai duit..kesenangan..kemewahan..kemudahan... bg sy..kalau kte berusaha utk dapatkan sesuatu tu dengan titik peluh dan usaha kita sendiri..kita akan sangat menghargainya....





perkara tu terbawak2 smpai la sy masuk universiti... duit  ade je kt tgn mse zaman blaja.. tu pun still jimat2... beli keperluan nk hias diri..ala kadar je.. kdg2 rase mcm nk beli tudung rm30..bnyknye duit nk bazir beli tudung mcm tu.. sedangkan duit yg ade cukup je.. itu la sy.. bkn kedekut..tp perasaan menghargai duit tu sgt menebal... ble duit kt tgn dah habis...mesti la kne mnta kt parents... tp selagi duit yg ade cukup..selagi tu akn diam... smpai kdg2 kt purse tnggl rm2 je.. brulah bgtaw parents ckp dah tkde duet... bkn parents tk mampu mse tu.. dorang dah able dah nk bg duet belanja lebih dr cukup... tp mmg sikap sy mcm tu.... ble kenang2kn balek zaman tu.. sebak n sayu pon ade..






tp Alhamdulillah... berjaya lalui 4 thun kt u dengan jayanya... mse final sem je.. mse tu mmg rase sgt2 memerlukan kenderaan... mcm dah malu asyik nk susahkan org hntar ke sana sini.. pinjam kenderaan org nk pegi mane2.. then nekad nk ade sebiji mtor... tu pun kumpul baki2 duet ptptn... selebihnya tk cukup bru mnx kt parents... dpt la sebijik motor... yeay!!! akhirnye mse final sem dpt sebiji mto bru...






habis stadi...sambung prktikal... sy akui origin org Johor ok... then selok-belok kl mmg zero.. taw la jgk sikit2...tp stil mcm blur2... tetbe kne prktikal kt s.alam... luckily ade my fren.. named ekin... dy n family dy yg bnyk tolong sepanjang tempoh prktikal..jasa dorang pun tkkan terbalas... i owed them very much!!!  tp suka-duka yg ktorang lalui mse tu pun sgt2 menguji...






sy bwk moto sendiri..dy pon bwk moto sendiri.. mse mula nk dtg s.alam.. ktorang naek moto.. dpd sungai besar smpai s.alam... try to imagine??!!! kami pompuan..bkn laki... tp apa saja diharungi demi pelajaran...
sesat jalan sama2... berhujan dalam perjalanan... jatuh moto... pernah sekali..drpd seksyen 7..pegi aeon bkt.raja naek moto... balek dah malam..then sesat..lepastu hujan yg maha lebat... smpai rumah dah tengah malam menggigil2... maklum la.. awl lg mse tu..tp gatal nk pegi jalan jauh2...  Ya Allah.. Tuhan je yg taw perasaan kami berdua mase tu... tp tu la kenangan manis yg boleh diingat kembali... kepayahan yg bnyk mengajar kami erti hidup...






habis je prktikal... Alhamdulillah sgt2... syukur tak terhingga... sy pegi intvw n trus dpt kje... Allah maha Besar... walaupun private sector je.. tp sy ttp sgt bersyukur... jalan tu Allah da bukak utk sy teruskan perjalanan... awl2 kje pun stil guna moto... bila hujan masih lagi kene berhujan pegi balek kje... cuma penunggang motosikal yg akan memahami how a motorbike rider's feels on the road esp during rain... sdihh sgt..bila kereta..lori lalu sebelah.. kita nie mcm tk wujud... laju je dorang lalu... air percik2 kt kte.... tambah perasaan mse tu jauh dr family..tkde sesape...pompuan lak tuu... (tp kte kuat)...






1st gaji dah niat nk bg parents n adik beradik rase duet gaji... ingt g..belikan ibu hp..even murah je... belanja adik-beradik makan... mse tu klau nk balek s.alam stil naek bas... ingt g ayah hntar g bsten..mse nk kua kete.. salam ngan ayah sempat selitkn duet kt tgn bg kt ayah... mse tu sedih tktaw knp.. jz ckp kt ayah..nie duet gaji 1st eza.. tk seberapa yg eza leh bg..ni je.. tk boleh tngok muka ayah dah mse tu trus naek bas sbb sebak.. kalau pandang nti mst mengalir air mate... mse tu masih jimat2 jgk sbb nekad nk kumpul duet beli kete.. tknk naek moto dah...(kalau la ayah bole bc sume nie...)





n at last smpai la skrg... masih bekerja kt tmpt yg same... almost a year... moga2 ade rezeki lebih baik nanti... jumpa jodoh pon lepas kerja... :)   mse tu bru taw btul rupa2nya nasihat org.. tk perlu terlalu serius nk bercinta... Allah dah ttpkan yg terbaik utk kte.. bila tiba masa yg sesuai..n tepat pada masanya... Allah ttp akn satukan jgk...





Saya sgt bersyukur...even satu masa dulu..mmg kepayahan yg saya rasai... tp Allah dah balas semuanya... tanpa bantuan keluarga... tk mungkin sy mampu jadi seperti hr nie.. sbb tu sy sanggup ketepikan segala mcm perkara lain.. hanya untuk keluarga...DEMI KELUARGA... sy tk pernah bangga dengan ape yg sy ade hr nie..sbb sy stil sama mcm org lain... tp skurang2nye sy puas ht sbb perit jerih sy selama nie dah berbayar...





Pesanan pd adik2... sayangilah ibu ayah anda..hargailah mereka.. jgn terlalu leka dengan kesenangan... tp berusahalah utk sentiasa tingkatkan kehidupan...





sy cerita sume nie bkn nk tunjuk baik.. jauh skali nk berbangga2... sy percaya..setiap dr kite pun pasti ade kisah tersendiri yg mungkin jauh lebih berliku dr sy... btul org dulu2 kate hidup mcm roda.. kdg kt atas..kdg kt bawah.. so pesiapkanlah diri... bila senang..jgn terlalu leka... kne la menyimpan jgk... bila ssh...berusahalah... Allah dengar rintih ht kte.. Allah tu kan adil... asalkan kte iklas...bersabarlah...yg pnting usaha.. mungkin belum masanya..  tiba masanya nti... kita pasti akan tersenyum bahagia...









-nukilan-
~eza~



Monday, March 11, 2013

The Solemnization...

Assalamualaikum semua....



hai kwn2.. hai saudara-mara... hai sahabat handai... Cik Puan Fariza kembali menulis entri di kala mood majlis kahwin hampir selesai... semuanya dah selesai.. tinggal persediaan diri untuk menjalani alam berumahtangga selepas ni.. bermulalah episod bkn saje sbg seorang anak..seorang pekerja..seorang hamba Allah.. tp dpt title baru sebagai seorang isteri kpd seorang suami... n permulaan tulis entri kali ni..dah kena mintk izin suami dlu bru leh publish... mula2 kekok... tp lame2 nti mst akn biasa...






tiba2 mcm tktau nk tulis cmne.. bole?? hihi... sebelum cerita nie jd basi... (tp smpai ble2 takkan basi dlm ingatan sy n suami..hihi)... so nk ceritakan experience mase majlis pernikahan yg dah selamat berlangsung.... semua pasangan ada cerita mereka sendiri.. n diz is mine... happy reading.... :)







semua orang pasti akan rasa pengalaman yg berbeza2 sebelum diijabkabulkan... seriously.. perasaan neves sy dikaburi oleh persiapan wedding... terlalu letih smpai tido pon nyenyak je.. tp sbb dpt tdo dlm bbrp jam je..mybe sbb tu leh tdo nyenyak... maksudnye tk brape neves sbb dlm kpala nie terlalu banyak berfikir tntang persiapan itu dan ini... sampai terlupa yg diri bakal berubah status dlm few hours je... sy dinikahkan selepas isyak... so lepas maghrib tu... bru lah stat rase perasaan yang sukar utk digambarkan...






sy dah berjanji dengan diri sendiri nk jadi kuat.. tknk nanges... tknk ade air mata... tp kite hanya merancang kn...





lepas siap make up sume... dah dengar dah rombongan drpd pihak lelaki dah sampai... jantung da degup laju... bibir sentiasa senyum.. tp dlm hati.. Allah je yg tahu...








lepas penyerahan wali kpd penganten laki.. lepas akad selesai... Alhamdulillah... kini sy sah bergelar isteri kepada Mohd Farhan Sukaimy... :)










Ya Allah.. jadikanku seorang isteri solehah.... jadikan keluarga yg bakal kami bina ini... kekal bahagia sampai ke syurga....







Dia suamiku... dia syurgaku... dia imamku... dia pembimbingku... genggam erat tanganku... bawaku ke syurga kita... bersama2 kita bina keluarga bahagia... :)






Selesai majlis akad nikah... semua tetamu yg hadir beserta pengantin berselawat beramai2 sambil bersalaman... Ya Allah...hanya Tuhan yg tahu betapa sebak dan sayunya hati ketika itu... tangisan kegembiraan...tangisan yg terlalu sukar utk digambarkan... 









kakak.... dulu kakak.. skrg giliran adik akak... doakan eza mampu jd isteri yg solehah.... doakan eza mampu galas tanggungjawab dengan baik... n ttp jd seorang ank yg baik utk kedua org tua kita....








Ibu... jasamu tkkan mampu ku balas sampai bila2... tiba saat eza dinikahkan... tiba saat eza berpayung di bawah jagaan suami... ibu ayah dah restukan pernikahan eza dengan seorang insan terpilih... semoga keluarga besar kte lepas nie akan btmbah2 meriah n bahagia..... love u ibu!!!!!






gambar dengan ayah tkde...tp ade kt photographer..... tp mase peluk ayah... sy tau terlalu bnyk yg ayah nk katekan... tp semuanya tak terucap... walau apa pun...selama 24 tahun ayah tanggung semuanya tentang sy.. makan pakai.. dosa pahala... tiba masanya...ayah serahkan tanggungjawab tersebut kepada suami... ayah dah jd ayah yg terbaik... terbaik sampai bila2... eza sayang ayah!!!! (kesat air mate...)







Dan akhirnya... kami selamat diijabkabulkan... Alhamdulillah... saya dah jd isteri...!!! jutaan terima kasih yg tk terhingga kepada semua yg membantu dalam melicinkan perjalanan majlis... jutaan terima kasih kpd semua yg dtg raikan perkahwinan kami... jasa semua tk terbalas dengan wang ringgit... 






Kepada suamiku... sentiasalah baja dan semai cinta kita supaya sentiasa segar n mekar... saya sayang kamu!!!!!  sama2 tolak ansur.... sama2 memberi dan menerima... sama2 terima kekurangan n kelebihan masing2.... bahagia itu...biarlah kita yg tau... saya kenal sayang saya.....   LOVE U!!!!   ^_^,,





that's all... doakan yang terbaik untuk kami.... amin3.... 

Thank you 4 reading!!!!! -love-

Monday, February 18, 2013

dup dap...

Assalamualaikum....


lately nie tiba2 rajin nk update cerita2 baru kn..hiks.. (even ade je bnyk kerja2 pending ats meja nie..jgn marah sy sbb fokus n fikiran saya skrg cuma pada persiapan wedding yg msh ada certain msh tk siap..wuwu.. sorii bos..)..





sila jgn ingtkn sy brp hr lg till the day...sbb seriously tknk tahu..n tknk kira.. coz i got so nervous... yet have to believe yg saya dah nk jd isteri.. have to believe yg lepas ni dah ada suami..dah duduk dengan suami... no single mingle anymore... semua benda2 have to refer pd suami...





tinggalkan sementara semua2 perasaan tu.. kt sini nk share sikit la pasal persiapan... because of among all of my friends..yg sebaya2 la.. kwn2 skola rendah..skolah menengah..mtrics..kolej till mse degree.. i'm one of  yg earliest bakal dirikn rumahtangga.. so nk share sikit.. nie pun sy dpt drpd org2 lain yg lebih berpengalaman.... tp tk bnyk pon yg sy buat..haha.. semuanya caca marba org kate....






last few days..my fiancee bwk pergi jumpa kwn dy.. married couple..tp both kwn dy masa degree... n they both soo romantic..suke sgt tngok...hee... salah satu pesanan dorang yg mmg lekat terus dlm kpla.. during that big day... walau apa pun yg jadi... walau ada kecacatan mse majlis tu yg tak berlaku as planned... the most important thing is.. ..<JUST SMILE>..




see!!! kartun senyum pun sangat maniss ok.. apatah lg kalau manusia kn... it's your big day!!! lifetime bigday!!! so enjoylah hr tersebut sbb no repeated moment kn...





Nanti2..ble dah selesai majlis...dah berbulan2 selesai majlis or even dah bertahun... bnda yg akn kte boleh tengok semula to remind the memory hanyalah pada gambar2 or video2 tersebut...mse tu segala cacat cela majlis dah tk timbul dah..  walaupun..adatlah sesuatu majlis..pasti akn ada cacat celanya.. n pastinya selepas majlis tersebut selesai.. akn terjadilah istilah 'rumah siap pahat berbunyi'... let them be... sebab kita dah cuba sebaiknya utk menjadi tuan rumah yg terbaik.. seadanya..dan semampunya yg kita cuba sediakan... doa2 la semoga saya dapat mempraktikkan nasihat tersebut okk.... ^_^






Selain drpd sibuk buat persiapan yg bkn pada diri sendiri... tk dilupa jgk persiapan utk diri sendiri... Sebenarnya company saya bekerja mempunyai anak syarikat lain yg dikenali sebagai DUTA HERBS.. pernah dgr tak kwn2?? mst penah kn.. n duta herbs mempunyai sebuah spa yg dikenali sebagai ANJASSARI SPA...jd as staff.. haruslah dpt diskaun kn3...hee...




utk tau lebih lanjut.. boleh refer kt sini... http://www.anjassari.com





so smlm..sy pegilah spa utk buat bridal pakej..sekali skala memanjakan diri..apa salahnya kn... bridal pakej nie include sauna, traditional massage, lulur, mandi bunga n susu, facial treatment n manicure pedicure... klau bkn kerja ngan company yg ade spa skali nie.. mmg hadoo la kn nk pegi spa bagai..haha... dah alang2 ade dpn mate..why not buat skali kn.. tp spa nie utk muslimah saje okey... MUSLIMAH.. lelaki tk dibenarkan...hihi...  sesape yg nk taw hrge full package nie boley pm sy okeyy...(sy tkde untung pape..just sharing :)  ..therapist2 yg kerja kt anjassari spa nie.. previously la...pernah kerja ngan spa diana rafar tu.. so dorang nie mmg tlatih... bab2 kualiti tu tk perlu dirisaukan...hee... ingt tk my previous entry pasal kawan sy yg name maizatul farahin tu... mmg ingt nk ajak dy wat skali...sbb lg 4 hari je lg wedding dy... tp sbb jauh...n kekangan msa.. n memasing dah stat bz... tkpe...pasni u dah kawen.. dah free2 sume... kte ajk u dtg cnie okk... memanjakan diri... :)





so.. sy sangat berterima kasih pada keluarga yg sangat2 membantu buat persiapan semua.... parents especially.. and all my siblings... pada my only sister yg walaupun skrg dah nk masuk 7 months pregnancy.. tp dialah org kuat sebalik mcm2 persiapan semua,.. nti mse majlis mmg dy jd makyong...hik3... nk deco2 hantaran semua.... 2 org hero adik lelaki sy yg bnyk tolong tukang2 kt rumah... even kene diketuk dlu brulah nk dibuat..haha... but yet i love them soo much!!! they r my heartbeat... lepasni i have two big families lak... even skrg pon dah anggap family tunang tu mcm family sendiri jgk... so ade 2 mak..2 ayh... n adik beradik yg ramai... meriah kn...







kpd rakan2 yg ade kesempatan utk hadir nanti.. kehadiran anda..sangat2 sy alu2kn.. tp yg tkde kelapangan disebabkan urusan lain yg tk dpt dielakkn.. it's okay...jnj doa2 dr anda dpt mengiringi sy... tp sy minta maaf dari awal...kalau2 terdapat perkara2 yg tk menyenangkn anda nti... maklum la...rumah sy kt kg...hujung kg lak tu...tp kami sbg tuan rumah akn cuba yg terbaik utk treat anda sebaik mungkin....






n specially 4 my fiancee a.k.a husband to be... few days more... tik tok tik tok...akn smpai lah masenye... mcm tk percaya..tp kena percaya... it doesn't depends on how long the relationship is.. but how we fit, understand n match each other...paling penting...keberkatan n restu serta doa drpd kedua org tua...so priceless...  banyakk sgt lg mase utk kte mengenali n cuba memahami... apa pun.. i love u n terima kasih utk semuanya..... :)




hold tight my hand... n bring me to our syurga... sama2 dptkn cinta Allah..cinta keluarga..ameen...




have fun reading!!!!!
-eza-

Friday, February 8, 2013

Sahabat..

Assalamualaikum semua...

hye kawan2... it's been February!!! tampar pipi sendiri sbb tk sedar masa berjalan ngan tersangattlah pantas...





okayy... setiap org yg normal... mesti n boleh kata wajiblah ade seseorng yg bergelar kawan/sahabat/teman atau yg seumpama maksud la... ade org kate stp pkataan mnggambarkan maksud yg berbeza.. but for me..sama je...  n u know..kawan tu.. semestinya akn stiasa dtg dan pergi... once kte pergi tmpt bru..kte akn stat utk mengenali kawan yg baru.. n kte akn stat utk memulakan persahabatan yg bru... walaupun kwn dtg dan pergi... cukuplah nilai sebuah ukhuwah dan perhubungan sahabat tu.. keikhlasan n mahalnya nilai persahabatan tu.. kita tahu.. n kita simpan dlm2 dlm sudut hati kita.. sebagai tanda kita syg dan hargai dia...





saya ada sgt ramai kawan.. sbb my blog nie tklah femes smpai org luar yg tk mengenali pon nk bace..ngeh3... jd anda semualah sahabat sy.. anda semua kawan sy... since skolah rendah lg..then mrsm..matrik..kolej..degree time...smpailah skrg.. dah bekerja... all those time,,i made lotttttts of frens.. dan sy cukup gembira dan bersyukur sbb Allah kurniakan sy semuanya kawan2 yg sgt nice.. yg saya rasa cukup dihargai...





okayy.. skrg hold dulu seketika cerita masa zaman sekolah n matrik semua... mase kt uum...i have a fren yg...hmm.. tk kesah la mcm mne pun perkenalan tu berlaku... but from that moments until now.. she have been 1 of my gud frens.. among all... kwn2 yg laen pon same je sangatlah special to me.. but dia pon nk kawen.. mcm sy jgk... but 1 week before me.. and this entry pon nk ucapkan thniah in advance for her....





meet normaizatul farahin.. from kluang...



dia bakal cikgu... cikgu kaunselor n dia mmg suke wat mulut itik...hahaha... n dia mmg comel... jgn mengurat sbb dia da nk kawen..hik3...





dulu2..mse mula2 masuk uum..tegur dia pun tk.. but at last..jd my rumate..n my teman nk kesana-sini... antara sy n dia...i lebih kakak.. even same year.. tp mmg dia lebih manja dr saya..hahaha.. but it's jz okay,,, sbb i taw dia cmane...




disebabkn both we same2 from johor... jz sy from batu pahat n dia from kluang... tp origin same kn.. klau dlm bilik slalu speaking jawa celop....muahaha.. so mungkin komunikasi tu lebih senang.. nk balek kg pon senang... semua la senang...



dulu..org sekeliling suke gelar ktorang nie kembar...





mcm gmbo nie... sbenarnye tkde la kembar sgt pown.. err..mybe sbb tinggi lbey kurang je.. she's taller actually..mih3...



but this entry is 4 u mai...

soon..u dah nk jadi isteri org.... ingt lg tak last kite jmpe..u pelok kte kt umah u..n sebab kte dah hbis stadi..tp u masih ade 1 sem lg.. kte same2 nanges.. sdey sgt kn mse tuu.. sob3.. :( stat dpd tu... wlaupun slalu contact..tp jarak kte ttp jauh.. n stat drpd tu dah kne terima kenyataan yg jarak kita dah jauh.. ttp tkkan mcm dulu lg...




dulu..mse mai tunang..  sept 2011..dlm ht kte mungkin ckp kte lame lg... bg mai jln dulu... tp takdir Tuhan tkde sape yg taw.. at last..kenduri kawen kite selang seminggu je kn... semuanya Allah yg tentukan...




So, now in advance... nk ucapkan kepada bakal penganten nie... (even msh ade 2 weeks, tp mse akn bjalan sgt pantas)... semoga semuanya selamat n berjalan dengan lancar,,, mse kenduri rumah u nti,, kte pon ngah bz ngan pesiapan sendiri... tp kte pasti akn hadir... :)  u mesti sangat cantekk n comell pada hari tersebut... so happy 4 u...




kita doakan semoga kehidupan selepas nie akan brtmbah ceria n bahagia dengan kehadiran suami... u dah buktikan yg bkn semua cinta since zaman skolah tak menjadi.. n u prove it... akhrnya ke jinjang pelamin jua.. Alhamdulillah.. n kite pulak.. dgn cerita kita sendiri...akhirnya pertemuan dan perkenalan singkat adlh jodoh kita...Alhamdulillah.. Conclusionnya..kita merancang..Allah merancang... perancangan Allah adlah yg terbaik... jadilah isteri solehah..mommy to be yg comell.. n ttp sbg seorang ank yg solehah jua..





friendship tkkan berakhir even dah bersuami nti ok!!! cuma komitmen dan tnggungjwb ttp sbg tnggungjwb...
Smoga selamat semuanya maii!!!!! me love u...





n tk lupa kepada my friend mase skolah rendah dulu...  Muhammad Lutfi Hayyan n pasangan... congratulation in advance lutfi... seb baik aku tk jadi letak tarikh wedding same mcm kau.. klau tk kwn2 dah pening nk pegi mne satu kn..hihi... so wishing u to have a wonderful life ever after... jadilah seorang suami mithali kepada isteri kamu selepas nie.. n ttp menjadi seorang anak yg soleh kepada both your parent... (hope ko boleyy bace la...)





regards
-eza-



Monday, January 14, 2013

Doaku...

Assalamualaikum semua....


Hmm..2012 dah berakhir da.. kte jumpa tahun 2013 pulak... a big year to me.. a year that will create soo memorable moments to me... tknk countdown hari..semoga hari2 yg dilalui dpt ditempuhi dengan tenang... semoga semuanya berjalan lancar... :) Nampknye angan2 nk berbisnes kene hold seketika.. nanti lepasni..ade org boleh tolong lg.. err..tk gitu en.tunang? hee..




ramai dah tahu saya bakal langsungkn perkahwinan...sooon... err..tp kad belum edar pun lg.. masih list lg senarai ttamu.. ttamu2 ibu ayah..sume dah bagi dorang setelkan.. tp ttamu sy sendiri..belom ciap list lg.. n belom habis mintk address lg... takot mesti ade yg terlepas n tertinggal.. kenduri nanti buat ala kadar je..semampunya saya..semampunya keluarga saya.. yg penting perancangan kehidupan selepas kahwin tu kn nanti...




skarang nie dalam proses nk lengkapkan rumah yg bakal dihuni lepas kawen nanti... beli brg pun sikit2...semampunya la.. tp dah separuh lengkap da.. n sooo excited..heee... tunang kate..rumah hampir lengkap,,tinggal tunggu si isteri masuk rumah untuk melengkapkan segalanya.... owhhh... i fall in love with u hubby..ngeee.... InsyaAllah..semoga kehadiran saya akan melengkapkan kedua2 buah keluarga besar kte nanti... :)




minggu lepas family tunang datang cnie..nak jenguk anak dia sempena pindah rumah baru.... bestnyee bila keluarga datang kn... tq u ollss sbb datang...kitorang sgt hepiii... terima kasih jgk sbb tolong tambah2 brg kt rumah..maklum la.. org baru blaja nk hidup..semuanya kurang dalam rumah tuu.. nanti lepas wedding selamat berlangsung..boleh la buat kenduri doa selamat sikit sempena perpindahan kami...





Persiapan lak... tktau nk target brp bnyk dah complete... hal2 brkaitan pejabat kadi..test hiv..interview kawen..urusan ngan imam sume dah selesai... tinggal bakal penganten laki kene selawat bebanyakk nk lafaz nikah nanti.... n tinggal bakal penganten pompuan sediakan tisu berkotak2 utk saat tu nanti... masa jumpa imam hr tu..imam suruh latih baca lafaz sakinah tu.. (utk johor n melaka je kot..lafaz terima kasih ank kepada ibu bapa)... mse tu pon mcm dah sebak..lg kn time nikah nanti...sob3....




penganten perempuan nanges mse nikah bukan bererti sedih sbb kahwin... sape tk suke kawen kn.. tp bayangkan sepanjang hidup kita dijaga oleh ibu bapa.. kemudian pada saat tersebut...jatuh sepenuhnya tanggungjawab tersebut kepada suami...saat tersebut jatuh taat isteri sepenuhnya kepada suami... tp jika ibu bapa serahkan tanggungjawab tersebut kepada individu yg selayaknya.. maka berlapang dada lah ibu bapa tersebut dalam kesayuan... hmm...ibu ayah jgn isau... ank ibu ayh tk pergi mane2... ade je ngan ibu... nanti pas kawen tambah lg sorang ibu n sorang ayah..kte ade 2 ibu..2 ayah lepastu... best kn....






kawan2... kesempatan nie..saya akui..tk sempat n tk dpt nk pm semua mintak address utk poskn invitation kad... janganla segan2 nk pm kte... sbb lately nie bz dah ngan mcm2 lg pesiapan... bkn bmaksud kte tk tanye address tu..tk jemput tw... tp belum go thru lg satu2 utk listkn ttamu... masa terdekat nie InsyaAllah....








err..tajuk kt atas tu mcm cuma ade kaitan ngan satu gambar nie je...hehe... stp kali org bace dah jd doa...doa utk saye.. n doa utk kamu2 jgk (pmpuan je)... jd bc banyak kali pun tkpe... :)





tu je utk update kali... Thanks for reading!!!!

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...