Klik2.. :)

Tuesday, September 3, 2013

tentang kecekalan...

Assalamualaikum...



it's been 6 months... 6 bulan dah kite kawen.. 6 bulan dah tk ddk bwk ketiak ibu ayh lg.. since kenal husband 1 month sebelum tunang... kira bertunang tu la tempoh perkenalan... pastu kahwin..n bercinta lepas kahwin... yes true.. ianya sangat manis... i thought it is really2 as JODOH.. kalau anda bersembang dgn org2 yg dah berkahwin..jalan ceritanya pasti berbeza.. tp pucuk pangkalnya kena yakin dengan ketentuan Allah kn..




dah lama tak menulis.. serius..time2 skrg ni..aku selalu emosi tak stabil,. sekarang ni musim2 hujan..bila hujan je mesti teringat kt suami sbb pegi balek kje naik motor.. kenape naik moto..sbb nk elak jem.. u know..mmg ramai je yg g kije naik moto kt key el ni kn... ble terkenang je mesti sedih.. skrg ni even kalau pagi nk pegi kje da hujan.. ckp kt suami..naik la kete..hujan tu.. dia ttp tkmau..jem katenye...***,,  kalau la jalan nk ke tempat kerja tu sama jalan with hubby..aku pun nk ikut naik moto sama.. sbb perkahwinan tu perkongsian kn.. ssh biar sama2..senang pun sama2.. itu la kecekalan namenye.. ok,,tu intro tajuk...




bila kita mula menyusun kehidupan sendiri selepas berkahwin... atas usaha sendiri... mmg perlukan kecekalan... mungkin orang hanya akan nampak yang indah..tapi perit jerih dan usaha keras di sebalik yang indah tersebut hanya kita yang tahu. ya..itu namanya CEKAL... mungkin kecekalan daripada kehidupan dulu banyak mengajar untuk jd cekal tempuhi semua cabaran apabila mula menyusun kehidupan bersama keluarga sendiri...




ada banyak sebab kenapa kite perlu jd cekal... tp kekuatan utk jadi cekal semestinya datang drpd orang yg kite sayang n dekatkan diri dengan Allah... kalau aku sekarang semestinya suami... syukur suami penyabar..sbb aku mmg seorang yg emosional...seorang yg mudah melatah bila terkena dugaan..seorang yg tak tahan tekanan...cengeng bile over stress...(atau org perempuan mmg cmtu??..)   semoga kecekalan ini akan terus jd kekuatan kami suami isteri..




Jadi, pengajarannya kt sini... cubalah untuk jadi cekal.. sbb setiap org pasti akan lalui cabaran.. cuma yg berbeza jalan ceritanya... kalau bkn utk diri sendiri..jadi lah cekal utk org2 yg kita sayang..

:)







No comments:

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...