Klik2.. :)

Wednesday, July 6, 2011

perubahan....

assalamualaikum semuaa.... hye kawan2....



lamenye tk update blog... since da ade kt umah nie..manjang bz... g pown tader intnt pon kt umah nuh...hehe....



n yet i realized... life at home is totally diferent... i learnt what's really the meaning of responsibilities..duties... n banyakk lagi lah...haha....



skrg nie...sy sedang mengusahakan bsnes..yg mcm sy ckp dlm entri lepas tuh..hehe... hmm..ngah wat kuih sikit2.. sambil2 keje ngan mak ayah...tlong mereka menjalankan n melicinkan perjalanan bsnes kuih-muih n ikan bakar....



nk tengok tak saye wat kuih ape???



haa... nie la dye.. mule2 buat kuih nie... roti jala berkuah.. tapi ble dah start buat..leceh sikit sebab nk masak2 kuah kari tu cam lambat kan... jd sekarang saye wat mcm nie jee...



haaa...mcm nie la.. roti jala gulung yg ade inti... kte wat inti kntang sardin kt dalam tuh.. nyam2...hehe..nti bulan pose sy jual sendiri kuih nie kt bazar ramadhan taw... murah jee... mai la bzar ramadhan pt.raja...hehe...




oke laa... tu je nk cter... sbenarnye...msih ngah blaja nk cr duit sendiri... ade impian nk beli sesuatu yg lom tcapai... ape dye?? tungguuu...




n last skali nk cte... sy cuma mengharapkan yg terbaik utk sume perkara... semua org pun mcm tu kan... dan sy akn cuba berusaha yg terbaik...bkn utk saye je... tp tuk sume org yg sgt bermakna dlm hidup saye... kuage...n masa depan sy..org tsayang yg jauh di mate.... perjalanan masih jauh untuk ditempuhi....




k laa... next entri sy wat entri..nk cte pasal bsnes keseluruhan yg kami sedang usahakan... even pe yg sy wat nie..takla seberapa pun... tp sy mencuba dari bawah...



usaha tangga kejayaan!!!! papai3....

Friday, June 3, 2011

long break....

Assalamualaikum semua...


sebenarnya tak ada idea pape pun untuk entri kali ni.. sekadar mengisi sesuatu tuk ditulis dan jadi bahan bacaan semua....






hmmm...cuti panjang dah bermula... bermula hidup di sisi family...buat kerja rumah hari2... bila duk kat rumah sendiri... baru rasa tanggungjawab kehidupan yang sebenar.. baru rasa bermacam2 karenah dan hal2 sekeliling yg banyak berlaku...






ramai yg kate cuti pjg nie rugi kalaw tak kerja..kumpul duit sendiri... hmmm..aku pon nk kerja jgk.. kerja tolong bsnes family ckit2... n aku nk berbsnes sendiri jgk...hehe... kawan2..doakn yer.. masih dalam perancangan..nti kalau dah dapat buat mcm yg dirancang...saye akn buat entri baru oke.... =)






*Tuhan... ku rindu dia.... =(


Tuesday, May 10, 2011

kebahagiaan....

assalamualaikum semua...


saya mulakan entri kali ni dengan petikan daripada satu artikel pada laman web iluvislam.com...


'kebahagiaan itu bukan ada dihujung jalan.. tapi sepanjang jalan'


entah kenapa..rasa tertarik dengan sebaris ayat tu... seolah-olah maksudnya sungguh mendalam dan sebaris ayat tu dah cukup buatkan saya terbayangkn banyak perkara dalam kotak fikiran..maka terhasillah entri malam nie...hehe






sedaya upaya saya cuba untuk jadikan sebaris ayat tu untuk dijadikan satu entri yang padat dengan mesej yg cuba saya sampaikan...







satu kehidupan ni seolah-olah kita mulakan perjalanan di satu jalan yang mungkin lurus,,mungkin juga berliku,, dan yang pastinya kita akan bertemu dengan penghujung jalan yang entah bila dan macam mana keadaannya pun..kita takkan pernah tau...





bila sebut bahagia je...mesti perkara utama dalam fikiran kita bahagia berpasangan kan... tapi tak semestinya..bahagia ada satu kuarga yg happy..harmoni.. bahagia dapat result exam yg memberangsangkan... punca rasa tak bahagia adalah sebab kita tak dapat apa yang kita inginkan..






masih teringat satu ketika dulu waktu saya sedang dilanda kesedihan..murung..ditemani buku 'La Tahzan' mengisi waktu2 senggang untuk mendapatkan kembali semangat di samping lebih mendekatkan diri dengan pencipta... isi utama yang saya dapat belajar daripada buku tu adalah manusia bersedih disebabkan rasa tak bahagia..rasa tak sempurna dalam hidup... tapi siapa yang buatkan kita rasa tak bahagia kalau bukan manusia tu sendiri??? sedangkan matlamat setiap orang inginkan kebahagiaan.... seorang penjenayah yang paling dikehendaki polis pun mesti impikan sebuah kehidupan yang bahagia kan?? tapi apakan daya dia dah pilih jalan hidup yang salah..







masih teringat seorang kawan pernah bercerita tentang kisah kakaknya.. yang kecewa sebab ditinggalkan tunangnya...yang akhirnya tunangnya tu berkahwin dengan perempuan lain pilihan hatinya sedangkan dia masih lagi bersedih meratap kekecewaan yang mungkin tak berpenghujung selama bertahun2... yang akhirnya ibu ayahnya bawa dia menunaikan umrah di Mekah... bersujud di hadapan Kaabah memohon dengan penuh rasa khilaf kerana lupa yang takdir ketentuan Tuhan itu telah ditetapkan... khilaf yang kita perlu redha walau sepahit mana pun dugaan yang harus ditempuh dan ditelan... dan akhirnya dia kembali ke tanah air..memulakan kembali sebuah penghidupan yang mungkin telah disia-siakannya dek kerana sebuah kekecewaan... dan bersyukur kerana dia mampu untuk kembali membuka pintu hati kepada insan lain yang mungkin lebih layak untuk membahagiakannya...






kenapa dia jadi begitu?? mungkin kerana dia sudah meletakkan kebahagiaan dia hanyalah bersama dengan lelaki yang siapa tahu akan meninggalkannya.. dia meletakkan kebahagiaannya di penghujung jalan setelah berusaha untuk merealisasikan impian hidup bersama...






meletakkan matlamat untuk rasa bahagia pada satu masa tertentu.. setelah matlamat itu dapat dicapai... akan bahagiakah kita?? pastikah kebahagiaan itu dapat dikecapi saat matlamat yang selama ini dikejar telah sampai ke genggaman tangan... bukankah lebih manis kalau sepanjang jalan untuk mencapai matlamat yang diimpikan..kita dapat merasai bahagia...






contoh pertama.. matlamat untuk menjadi pelajar yang cemerlang.. hidup hanya bertemankan buku tanpa merasai kemanisan hidup bersama kawan dan sahabat... disisihkan kawan2 kerana sikap terlalu mementingkan kejayaan sehinggakan lupa yang dia masih punyai hidup bermasyarakat..bukankah dia telah mengorbankan kebahagiaannya demi hanya untuk mencapai matlamatnya yang dia rasakan akan bahagia di penghujungnya.... ya..mungkin dia akan bahagia..tapi mungkin juga tidak..tiada siapa yang dapat merencanakan masa hadapan kan...









contoh kedua.. sepasang suami isteri yang bertungkus lumus bekerja mencari rezeki daripada pagi hingga petang demi untuk mendapatkan sebuah kebahagiaan yang berupa material yang mampu di dapatkan apabila memperoleh gaji yang setimpal... keharmonian rumah tangga semakin dilupakan..kemesraan antara sesama ahli keluarga semakin dipinggirkan... bahagiakah mereka??? bagaimana pula jika sepanjang jalan dan proses untuk mencapai bahagia yang mereka idamkan di penghujungnya musnah disebabkan anasir-anasir yang mereka sendiri tidak mampu untuk menjangkakan?? tiada siapa dapat merencanakan masa hadapan kan... bukanlah lebih manis jika sepanjang jalan untuk mencapat matlamat tersebut mereka tidak melupakan peranan masing2 untuk memberikan kebahagiaan antara satu sama lain??






ahh..terlalu banyak urusan dunia yang semakin menghakis sikap untuk kita rasa bahagia... benar tiada apa yang kekal... benar untuk mendapatkan sesuatu..kita akan kehilangan sesuatu... tapi sepanjang jalan untuk mencapai matlamat hidup..pupuklah rasa bahagia untuk orang-orang yang selayaknya untuk dibahagiakan kerana mereka juga pasti akan buat kita rasa bahagia...









- cik eza -

Saturday, April 30, 2011

sebuah kehidupan....

assalamualaikum semua.....



hmmm...sbenarnye saye memg da tkde mood sgt2 nk berblog... my mood really2 down 4 diz blogging world anymore.... hope d' spirit still there..saye syg ngan blog nie...huhu... berhasrat utk tukar sume2 template...tuka header....nk cr mood baru... tp masih tk bkesempatan g... (mekaseh kpd insan yg sudi nk tolong saye wat sume tu...pasni kamu jauh daa dr saye.... tkde da peluang sy nk mnx tlong kamu lg... T_T)...





cm da lame tk buh gmba sendiri kt entri saye kn...hihi...



oke..nie gmba mse bru lpas job intvw hr tu.... ade gaye korporat tak saye?? hehe...





lg 1 peliss....


nie mse clas soil science kt lab perwaja...ahah..sempat amek gmbo... uum buddies..jgn tktaw k yg u kte pown ade lab sains....=D






hr nie terasa mcm nk tulis sesuatu.... bout life mybe.. yaa..my writing is all bout life... agknye sebab ak ngah layan lagu2 yg membuai2 jiwa kot...pliss jgn salahkn lagu.. diz is really my soul...haha... tp jgn panggil ak dak skema... i'm NOT!!! people who really close wif me know me better...=D





bile saye pandang mse ke depan... i really dun hv any idea what's gonna happened next...(memg luar kemampuan akl fkiran kte tok jangkakan mse depan kn).. life is so unpredictable... ape yg kte ade adelah hr nie.. yup..TODAY.... ble korang hilang semangat utk truskn ape yg korang ngah hadapi...lose..sunyi..kecewa... believe me.. just go through wif it...kte bentuk life kte sendiri...msih ramai org sekeliling kte yg syangkn kte kan... believe me...korang akn temui satu kemanisan yg lebih bermakna dalm hidup korang..insyaAllah.... =)





perasaan ble da semakin menjangkau usia dewasa nie kadangkala sukar digambarkan.... bnyk perkara yg kadang2 sentiasa ade kt ruang legar fikiran... but i always bear in my mind...jgn takut utk menghadapi mse yg mendatang.... pahit atau manis..susah atau senang... tu semua PROSES HIDUP.... chill babe!!!!!




*ak type entri nie dengan hati yg sgt tenang...jiwa natural... jgn fkir ak ngah down k..hihi... *





k..sekian tuk hr nie... ak nk wajah blog yg bru..wait k...nk wat preparation tuk final exam dulu....


papaiii3....

Thursday, April 21, 2011

lembut?? keras?? diam?? lantang??

assalamualaikum n hye3 sume....


ayt pembuka entri kali nie....
'saye bukan tk tegas..bukan tk suke berkawan.. tp saye ni pendiam n pemalu orgnyer...'



ahh..ayt mcm bajet bguskah?? hmmm..korang taw tak..da bbrape tahun azamm thun baru saye adelah.... sy nk jd sorang yg tegas... tkmaw kne buli2 lg nh... ekk..bkn laa kne buli pon sbnarnye....tp org kate... lebih bnyk mengikut dpd memberi arahan....






tapiiiii... ble da smpai skrg aku msih tk mampu nk ubah sume2 tu... then aku pon wat kesimpulan... inilah diri aku yg sbenar... nothing have to change sebab segalanye akn come naturally when u jz being urself... tk perlu berlakon..tk perlu action... it's all comes from urself...







korang setuju tak??? sumtimes..kte akn rse yg diri kte yg sentiasa di pihak yang betul... means dlm pape perkare pun..kte akn rse diri kte btul sbb kte taw explanation sebenar di pihak kite... tp org akn kate kte salah sebab org taktaw penjelasan di pihak kte... so..kte plak yg akn kate pihak satu lg yg salah...sebabnye kte pon tktaw penjelasan di pihak dye.... jd..ape penyelesaian dlm perkare nie??? ak rse perbincangan kot.. tk kesa laa dlm organisasi ke..politik ke..family ke..kwn..lover..etc... everything have to be discussed n explained first... then bru bole buat pape keputusan....






sebelum tu nk ckp..satu benda yg ak perasan...skrg da bnyk grup2 tuk para blogger ditubuhkn... ble da bnyk grup yg ditubuhkan...maksudnye da semakin rmai org ade blog... blog bkn mcm fb kn...blog salah satu tempat org menulis..melahirkan pendapat... n ak rase mcm tkde gune ade blog klaw tkde readers....(correct me if i'm wrong 4 diz sentence)... so..mcm value org yg berblog nie (especially mcm my blog yg mostly org tk pandang at all nie) akn semakin jtuh... mcm teori ekonomi...bila blaku lambakan barangan di pasaran..maka harga barangan tersebut akn jatuh... but for those bloggers yg berjaya muncul dengan kelainan mereka sendiri... thumbs up tok korang semua!!! hehe... main pointnyer ak nk ckp kt cnie sbenarnye...ak da tk kesa da psal my blog yg tk sberape nie ade followers yg ramai ke tidak ke...mendatangkan keuntungan ke..dan sewaktu dengannye... as long as ade readers yg sudi dtg jengah n membaca dengan seiklas hati.... itu dah cukup memadai... cik tutu syg kamu semua!!! heheh....









oke2..blek pd topik.. maaf..content sedikit bersepah n berterabur.... lembut?? keras?? diam?? lantang?? stp hr ble bkak news feed kt fb..akn keluar la mcm2 status kn..tmasuk laa status aku sendiri... (knape laa ak nie ske wat ayt bunga2...haihh..tu pun da ckup gmbrkn diri ak yg sbenar..susah nk ckp straight to point).. hmmm..yg aku nk ckp sbenarnye... aku tak penah nk marah ke ape2 pon stp org nk post status anything... i'm jz simple person..if people dun touch me at all...then i've no bsnes wif them... terpulang hak masing2...






CUMA...kekadang rase tak adil... bg mereka yg lantang bersuara... di mana2 saje.. mereka bebas untuk mengatakan apa saje...ikut kehendak mereka... ikut sedap mulut berbicara..... sedangkan bagi org yg dianggap sebagai bukan lawan mereka...akn diam dan terus diam...






pahit manis dalam kehidupan sebagai asam garam dalam hidup.... dan selama itulah saye percaya yang setiap org dikurniakan dengan kelebihan dan kekurangan masing2.... kalaw sume org bersifat keras...tkde sape yg nk bersifat lembut...haru-biru la dunia nie.... klaw semua org nk bg arahan,,tp tkde sape yg nk ikot arahan...satu keje pon tkkan menjadi.... mungkin kite kurang pd stu part..tp pd satu part yg lain..kita miliki kelebihan yg org lain tak ade.....







jd..banggalah dengan diri anda sendiri...!!! tu saje.. tengkiu miu...


Saturday, April 9, 2011

pengorbanan

Assalamualaikum n hye3 sume....

holla readers...  thankz for still keep reading my entry although if u're only my silent readers... appreaciate it... mlm nie adelah cubaan utk update entry terpantas... sebab mate memg da ngantok.. sok lak ade lab pg...  tp nk update blog jgk... klaw nk tunggu mse free..adoiii..tktaw laa ble je mse free sem nih... update smbil dgr lagu jiwang bagai..hahah... alamatnyer memg tdo lewat laa aku mlm nie...sigh~~



diam tk diam minggu kuliah tinggal 2 3 minggu je lgih... sgt cpt mse berlalu oke... oh no....!!! 
hmmm...saye bru je dpt berita tentang kematian salah seorang saudaraku.... smbil membaca entri nie..marila sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.. En.Kamisan... semoga rohnya dicucuri rahmat.... terkilan tak dapat nk berada di sana untuk beri penghormatan terakhir..... setiap yg hidup pasti akan kembali....itu yg pasti.....




oke3...masuk tajuk entri kali nie... pengorbanan.... setiap entri cik tutu...pasti akan ada peristiwa pencetus yg buatkan cik tutu rase nk menulia tentang perkara tersebut.... tp ape peristiwa tersebut..biarlah jd rahsia diri sy sendiri....cik tutu pun tktaw nk definisikan maksud pengorbanan tu.. tp pengertian cik tutu sendiri...pengorbanan seolah-olah kita melepaskan sesuatu untuk sesuatu yang lain...  maksud yg sgt subjektif...kannnnn... setiap org akan bg maksud ikut pendapat n kefahaman sendiri.... klaw nk bg contoh pengorbanan... wahhhhhhh...sgt banyk kamu.... pengorbanan Nabi untuk umatnyer.... ibu ayah utk anak2nye... seorang guru kpd ank muridnye... kwn kpd kwn... kpd kekasih..ahakz..hee.. n bnyk sgt lg... tk tersebut.....





cik tutu masih tak layak nk bercakap soal hidup... umur masih mentah... pengalaman masih setahun jagung... tp pastinya setiap pengalaman yang dikutip akan sentiasa menjadi proses pembelajaran sepanjang hidup.....







knape takut nk berkorban utk sesuatu yang kite syg?? knape perlu takut berkorban utk sesuatu yang da banyak berjasa kepada kita?? yg da banyak memberikan kegembiraan n kemudahan kepada kita??? dan knape mesti kadangkala kita mengungkit saat telah menghulurkan pengorbanan tersebut??  guys..if u r not willing to sacrifice... then don't call that action is sacrifice because only the sincere one deserve to admit that they're SACRIFICING something.....





tp percayalah... bile kte korbankan sesuatu... we will get something else in return... sy sgt percaya... dlm hidup..kita takkan dapat SEMUA...  cth..skalipun kite menjadi pujaan ramai org... but..is everyone do ADMIRE us??????? sy percaya 100% jawapannya adalah TIDAK... kita takkan diterima dengan baik di semua tempat... kita takkan gembira pada semua perkara.... kita takkan dapat puaskan hati semua org....  nk sakitkn hati org berpada2... nk jaga hati org pun haruslah berpada2...  but..try utk jd nice kpd semua org... rasenye tak susah nk buat kannnn..... 






selagi kita masih percaya yang perjalanan hidup kita...kita tak melaluinye seorang diri... berkorbanlah jika ianya membawa kebaikan.... kerana mungkin keikhlasan kita menghulurkan pengorbanan tersebut akan dibalas dengan kemudahan yg bakal kita peroleh di saat kita susah....




if people do judge me in negative way... i'll always keep smiling... because i believe...i'm not living alone... because I believe wif what I have done is for the sake of my happiness..... u create ur own life... u choose the path of ur life wif ur own way aite?? selagi kita sedar n taw apa kita buat tak salah....peduli dengan mulut org brkate2... kite yg melalui hidup kita,..bukan mereka.....



maaf entri sedikit emosi...hahah... tkde niat nk emosi2.... walau masih melalui minggu2 bz yg agk kritikal....senyum2 slalu okiee,,,,, ^_^,,

-cik tutu-

Tuesday, March 1, 2011

dan sejujurnya......

Assalamualaikum.... hye3 sume....


hmmm... hr nie cik tutu ade la luangkn ckit mse bc entri blogger2 yg rasenye memg femes pun.... no need 2 show off all the blogs i've read.....   




btw..bnyk yg bermain kt fikiran cik tutu pas bc sume entri2 mereka.... kdg2 terasa seolah2 dunia blog nie da tak bersih da....penuh ngan rase hasad dengki ble tengok ade mereka yg bole jd popular...naik rating...dpt jana pendapatan lumayan dengan hanya berblog...... hmmm...that's it... i believe oredy yg sememangnya dunia luar itu walau di mana saje pun... penuh dengan cabaran..... di mana saje...pasti ade org yg baik..n pasti akan ade sebaliknye.... survive nk hidup kan.... tapi...sbenarnye masih ade tersangat ramai blogger2 yg hatinye suci murni..bersih..tulus lg suci...hehe.... cam cik tutu laa kn..ehe...



back to what i've said.... tentang dunia blog.... pertama2 kali cik tutu decide nk berblog...iklas niat suci murni hanyalah suke2....ikutan juga mungkin.... n frankly speaking guys...sy tak pandai menulis.... n i noe who am i... so...maybe it's better daripada terjebak dengan dunia yg penuh dengan hasad dengki... somebody bitch the other's....


but still... i hold diz... 'everything dat happens lies on each beholder to judge it....' stp org pasti ade pendapat masing2 utk stp pkare yg blaku.... ape yg cik tutu ckp...tk semestinye betul pd pendapat setiap org kn.... n i'm really sorry 4 dat.... kalau pendapat setiap org sme...dunia tk selamat laa kn... bayangkan kalau setiap org pandang ur husband/wife.. ur gf/bf the same way like u are..... hmmm...jwb sendiri laa ekk.....





biarlah bersederhana begini.... sy tak mencari masalah dengan sesiapa...n people dun shoot at me too.... biarlh org kate tak mencabar or whatsoever.... sy selesa begini.....




sebab walau apapun... kte masih ada dunia realiti yg perlu ditempuhi setiap hari..... kte masih ada tanggungjawab yg perlu dilunaskan..walau siapa pun kita..... jgn smpai dunia maya menguasai fikiran..kehidupan kita lebih dari segalanya..... dah banyak dah kes2 perceraian yg blaku disebabkan faceboook.... dah banyak da pergaduhan di sana-sini disebabkan 'alam maya'....  tp kita masih perlukan semua medium nie... sm2 beringat...sm2 mendapatkan faedah utk stp dari kemudahan yg kte gunakan setiap hr....





hmm...ingatan ni utk diri cik tutu jgk.... sme2 mengingatkan..... ble sebut tentang ingat-mengingatkn nie.. tbe2 tringat zaman skola... ble dapat berusrah setiap minggu...dapat share bnyk cter2 yg menginsafkan..... owh..saye dah bnyk tinggalkan sume tu.......




ade peristiwa yg buatkn cik tutu tetbe nk ckp tentang sume nie.... tkpe la.. ape yg cik tutu tulis nie sume pun...it's not really true n right... but honestly i mean it....



p/s : i do miss my family.... =(

Monday, February 21, 2011

dilarikan..keberanian..pengajaran.....

salam ukhuwah..salam muhibbah.....


malam dinihari waktu cengkerik da mula lebat berbunyi.... waktu mate da mule rase berat tak mahu terbukak lagi... waktu laptop kata pergi katil kata mari.... jari-jemariku masih laju menaip entri untuk malam ni....

sy rindu dengan blog saye... tp saye taktaw nk tulis ape... tengok header sendiri da rse migrain cam nk gile.. sbb taw memg TAK CANTEK mne... tp tu je yg sy pandai wat tuk tatapan sume... mekaseh kepada yg masih tk jemu2 bukak blog saye walaupun MASIH dan MASIH tkde pape.... sy tkde idea nk buat sume readers2 sekalian tertawa..gembira..terpana.... sy TAK KREATIF tuk bg berbagai tips tuk dikongsikan bsame.. sy hanya ada picisan kisah yg sudi sy nk kongsikan ngan kalian sume.... tp sy nk NAK BELAJAR tuk jd seorang BLOGGER...heee....



oke lah...da habis introduction karangan.... cik tutu menyepi...sbb bz... kdg2 rase cm nk update blog..stiasa ade pkare yg mematikn mood nk menulis.... hmmm....akak da selamat menikah.. ak lak da LULUS TEST JPJ ... wah..mse tuh da rse cam nk melompat2 gembiraa jek...hee... rase cam hadiah lak..... syukur Alhamdulillah... pasni kne wat bnyk tutorial tambahan g utk memantapkan kemahiran memandu sy...wee...




hr nie smpai 2x ibu call... mesti ibu rindu kt kter kn..hehe... kte pon rindu sesangat sbnarnye kt fmily.... cte2 psal family ni..tetbe teringat satu kisah yg rasenye cik tutu memg tkkan lupe smpai ble2 kot.... tajuk cte kali nie adelah.... 'cik tutu hampir dilarikan orang....'



tajuk tak gempak kn..klaw wat tajuk filem mst org tkmaw dtg panggung..haha... tkmaw ckp bnyk ah... ce cte..ce cte.....




critenye begini.... 5 tahun yg lpas...wktu cik tutu masih g penuntut setia matrik johor....  mse tu bru pas cuti..so da bsiap2 la nk blek mtrik... besenye ibu ayah akan anta ke stesen bas..tuk amek bas ke muar... sesape org johor... korang mesti taw ah... batu pahat ngan muar jauh mne je pown kn...  tp nk dijadikan cerita hari tu... ayh tak pat anta sbb ade hal tak pat dielakkan... ayh brkate kpd cik tutu..klaw tk brani pegi stesen bas sorang2..blek keesokan harinye je..ayah anta trus smpai mtrik.... tp sbb cik tutu rase mse tu cik tutu cam da besar kn.. da 18 thun laaa katekan.... cik tutu pun berkate kpd ayahanda dan bonda...cik tutu da brani nk pegi stesen bas sorang2...ti pandai2 la amek bas ke muar.... dengan rase keraguan yg mnebal... ayah pun tak benarkn.... tp kerana kedegilan yg amat... cik tutu yakinkn dorang jgk yg cik tutu BOLEH berdikari sendiri... uhhh..dgn rase berat hati... ibu ayah pun tpkse benarkn cik tutu balek matrik seorang diri hr tu tnpa hantar ke stesen bas pun.......




bermula la perjalanan cik tutu untuk PERTAMA KALI seorang diri tanpa bertemankan sesiapa.... smpai dpn kg..tahan bas lompat2 tu nk ke stesen bas... smpai je kt stesen bas...ngan percubaan buat muke confident...cik tutu cr tiket tuk blek ke muar.... blom sempat smpai kt deretan kaunter bas tu... ade sorang pak cik nie dekati cik tutu bertanya arah destinasi nk dituju.... begini dialog kami waktu tu :

pakcik penipu  : adik nk kemana dik?? (dengan berpakaian ala2 uniform pkerja bas)
cik tutu            : sy nk ke muar pkcik... (sgt jujur menjawab oke sbb tkde pengalaman langsung)
pakcik penipu  : hmm...klaw nk ke muar...tiket bas tk payah beli kt kaunter dik...nti bas dtg naek je bas tu..pastu byr duit tiket trus kt driver...
cik tutu            : owh..mcm tu ke pakcik.. sy tunggu la klaw mcm tu...




aku pon tktaw nape mse tu aku pcaye je ngan arahan bodoh pakcik tu... kne gune2 kot..haha... oke..smbung cte... pastu ak pon tunggu laa bas yg dikatekn oleh pakcik td tu dengan saba... tp yg aku pasan..spjg aku tunggu tu..mte pakcik tu mcm tk lepas lak pndang kt aku... seram ade gak mse tu beb.... pas beh kurang setengah jam..ade la sbijik bas datang.... mse tu pakcik tu dtg kt aku n btaw tu la basnye yg ak kne naek.... ikuti dialog seterusnye...


pakcik penipu   :   ha dik... tu basnye dah smpai...
cik tutu             :   owh...oke pkcik... (ak pun ngan tersangat bendulnye naek bas tuh... ak tk ingat r pe nme bas yg ak nek mse tuh)...





pas ak naek..eh3..pakcik tu pun naek bas tu jgk...dye duk blakang ak lak tuh... dlm aty aku..owh..mungkin pakcik ni staf bas ni kot... k fine... tak lame bas pon jalan.... eh3 skali lgi...td dye kate duit tket kne byar kt driver..tp nape ak tk kne byar pape pown....???????????? aku toleh blakang ngan pandangan curiga kt pkcik tuh...tp beria dye kate ak tk salah bas... ak pon duk diam blek... tp come on laa...ak bkn orng lua yg tktaw selok-belok jalan.... i'm not dat stupid... cpt2 aku tanye kt pkcik india yg duk sbelah ak tnye dye nk kemane......



dan jawapan dy sgt NICE... dye kate dye nk ke kluang!!!!!!!!!!!! bukan muar tmpat aku nk pegi tu oke..... mse tu rasenye jantung aku da maraton berdenyut ketakutan..... aku pandang skali lg kt pkcik penipu td tu....dy pon da mle cuak ble aku da sdar dye da tipu ak... ak pun trus g kt driver suh benti waktu tu jgk.... n aku nk turun sbelum ak dbwk lari....huhuuhu



pas aku trun bas... pakcik tu pun turun jgk!!!!! Oh Tuhan..da la tmpt bas tu turunkn aku mse tuh agk sunyi jgk... istighfar bnyk2 dlm diri mse tuh.... tp yg aku peliknyer...tah dari mne dtg keberanian.... ak pon ckp kt pkcik tuh mcm nie.....

cik tutu : pakcik tipu sy!!!!!!!!!!!!! pkcik tipu sy!!!!!!!!!!!!! (ngan tgn aku tunjuk2 kt dye seolah2 mcm mengugut....) sy nk report polis skrg jgk...... hmmm...mse tuh..bru ak nk kuakn hp dr dalam poket....dye da cabut lari dlu da..... fuhhhh...leganya Ya Allah mse tu.....


mcm ni la beh kurang mke aku mse aku mara pak cik tu mse tu..hehee.... garang tak????







lepas pakcik tu melarikan diri dye... ak pun patah semula ke stesen bas... naek bas biase..bkn ekspres ke muar... n Alhamdulillah smpai ke destinasi dengan selamat.... smpai2 je kt bilik2..aku menangis2 bercerita kt rumate kisah yg ak alami.... dorang pun tenangkn aku....



lepas 2 bulan..bru ak cite tentang peristiwa tu kt ibu n ayah.... i'm sori ibu ayah sbb tk terus terang sejak awl g... sbb tknk ibu ayah risau... jz nk mereka taw yg aku baek2 jeee... tp mungkin aku silap...sbb klaw terus terang awl2..bole wat report polis.....




tp smpai skrg cik tutu takkan lupe muke pakcik penipu tuh....... tp yg aku peliknyer...knape dye bole cabut lari mse aku ugut nk report polis kannnnnnnnn... kn ke aku ni kecik je..ikutkn aku yg tk mampu buat pape sbenarnye......Allah nk tolong aku kn...Alhamdulillah..selamat smp skg... n ibu ayh pun da tak penah g bia ak g stesen bas sorang2 smpai la skrg... tunggu bas yg aku naek tu da jalann baru la ibu ayah gerak blek........ heheee....



p/s : moral of da story..jgn sekali2 belakangkan mak ayah kter...dgr pe yg dorang kate sbb dorang lebih kenal sikap..perangai..keupayaan anak mereka sendiri.....

Monday, January 31, 2011

tentang aku dan dia.......

Asssalamualaikum sume...

dah bbrpa hr tk ckup rehat....
mlm ni pun stil penat lgih...
tp tgn maw menaip...

sooo????

terhasillah entri mlm nie....hehee

sok mlm dah maw gerak blek johor....
ade rase tak saba sesangat pd awlnye...
sbb pe lgih....
my sista's wedding la kannn....
da terbayang da suasane kt umah ti...


tapi......




2 3 hr nie dikejutkn ngan satu berita yg agak merisaukan n mencemaskan....
johor dilanda banjir lagi....

tpon ibu ayah tanye keadaan kg...
Alhamdulillah air masih lom naek lgih....
tp masih dlm keadaan berjga2...

Ya Allah... Kau lancarkanlah perjalanan majlis perkahwinan kakakku nti....
segala-mala persiapan nk hampir selesai da....


trkenang mse johor kne banjir besar tahun 2006/2007 dlu....
owh..maha hebat.....
smoga ianya tak berulang lagi.....



pasni akak da nk kwen....
hmmmmmmmmmmmmmmmm........


Alhamdulillah...smp jgk jdoh dia.....
tcapai trget dye nk kwen umo 25....
ak cmane nti erk.... hee..~~
because of she's the only one my female sibling.....
soo... ak ni sbnarnye close sesangatt ngan dy....


tp pasni akak da ade husband......
i tkde kwn da tdo memalam.....
no more fairytale sblum tdo.......


cthnyer......
kak...hr ni kan...bla..bla...bla.....
kak... kt u eza tu kn.... dot...dot..dot.......
kak..nk dgr tak lgu nie...best taw....
kak...akak penah rase tak camnie.......'.......'
ouwh....bnyknye bnde nk cte sblum tdo.....
kak.... tngok2 sbelah dye da tdo sbb pnt keje..sok nk bangun pg g kje lak.....


tapi pasni... b4 tdo.... (klaw kt umah laa kn)
tgn akn pgang hp laa klaw encik bf tk bz or tk pnat....
klaw tkde aktvt..jari akan menekan2 button mp3 cr lagu best2...
dengar sorang2 smp laa ttdo....



pe akan ak rase ek.....
kehilangan tu of kos la kannn.....
akak da jd hak org len da pasni.....
akan ade family sendiri..life sendiri.......


hr tu ade bc ckit teks yg kne dibace oleh pengantin pompuan..mak n ayah pengantin pompuan mse akad nikah nti.....



atra yg ak ingt la kn...ingatan ak ni bkn kuat mne pun..hehe

pengantin pompuan : ....bonda dan ayahandaku...halalkan segala makan minum anakanda selama ini...anakanda akan melalui sebuah kehidupan baru yg anakanda tidak pernah lalui lagi...doakan agar anakanda tabah mengharungi segala cabaran dan dugaan dalam kehidupan berumahtangga kelak........................'

ibu pengantin perempuan : '................anakandaku...maafkan bonda jika terdapat kekurangan selama mendidikmu... jadilah seorang isteri yang solehah kepada suamimu................'




lg pe tah ak tak ingat....ayt tu pun da tunggang terbalek da..hehe... 
tp tak lari dpd maksud sbenar teks asal...
nape ak ingat erk...
sbb agk menyentuh hati (sgt sbenarnye) klaw bc teks yg sbenar......
bnde2 yg menyentuh hati nie memg snang je lekat dlm kpla ak nie..hehe...



 
  i noe my face is boolat..hehe....




kte tngok gmba yg nie plak........

nie la cik eza n cik norra.. tk lme lg tuka pn.norra..hee



otak da kekeringan idea nk menulis..... 
soo...entri kali nie smp cnie jer....

kwn2...skali lg....
doakan la erk smoga tmpt ak tk bnjir.....



insyaAllah pas majlis ti ak upload gmba bebanyakk...
ehee...


bye3 sintok...
saye maw balek kg halaman seminggu.....


awk kt atas tuh budak msh skola lom bole sembang pasal kawen taw..... =p

papaii3....




Tuesday, January 25, 2011

wanita....

 Assalamualaikum sume.....


hmmm... no stories...no dissaticfaction...no babbling... jz a piece of lyrics....


By : De Hearty - WANITA -

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan







'senyum..gembira.. jgn biarkan ion2 negatif menguasai diri anda sume oke.....   =)
hidup tlalu singkat untuk disia-siakn.... hargailah hidup anda seadanya..... '
by cik eza.... hee

Tuesday, January 18, 2011

sile update blog anda....

Assalamualaikum sume...hehe..


oke... cam da lame kn tk update blog kn.... bz3...tu je la word ak bole describe situasi ak skg... reason kedua..tkde line internet..cm sdey je bunyinye kannnnnnnnnn..hehe


bz ak bkn la sbb ak anak perdana menteri ke..ank menteri kabinet ker..pres pape persatuan ker... i'm not dat kind person yg asyik bz manjang ngan persatuan2 bagai....tp bz sbb jd org pling kanan sempena wedding my sista la..hee...


hmm..disebabkn pasni da tk bole slalu nk update blog..maw cite laa sume2 yg ak excited nk share ngan readers2 kesayangan sekalian....



orite..first skali.. nk cte tentang persiapan wedding satu2nyer akak saye...
bru lah cik tutu taw btapa bznyer org nk wat persiapan perkahwinan nie kn... persiapan ni saye nk bercerita bknlah bg org2 yg sumenye bg kt katering yg selesaikan..tinggal nk hulur duit jek... family kami nie duk kt kg je.. so nti segala persiapan sblum mjlis kwen gtong-royong ngan org2 kg.... snang cite sume wat sendiri la.. no catering mering niee...masih mengamalkan adat lame..hehe.. tp seyes ckp..sonok sbnarnye... klaw org johor panggil ngan istilah REWANG.. maksudnye beh kurang wat keje tlong-menolong beramai2....


skop ptama bkaitan persiapan wedding akak adelah REWANG..
bcerite tentang REWANG lak.. ish3..cm pjg je nk cite..tp nk cite gak ah... hmm..disebabkn ak ni jarang2 nk ade kt kg... so ak pon jarang la jgk join aktiviti2 kt kg tuh... tp stp kali kbetulan ade kt kg..n ade kenduri-kendara nih..aku pon kne la join org2 kg rewang... sebabbb...ibu slalu kate.. nti time ak kwen tkde org nk dtg rewang kt umah... kne tunjuk muke skali-skala kt org2 kg tuh...jgn jd cm kera sumbang.. baekklah ibu..sy maw jd anak yg baekk..hehe


skop kedua berkenaan BAJET nk kawen..
hmm..bercerita mcm aku yg nk kwen kn...hehe.. no lah... my turn lame g kottt.. tp klaw da tk lame pon tkpe gak.. eheee..oke..abaikn.. tkpe..sharing is caring rite... hmm..tk perlu la btaw berape hantaran kwen akak..hehe... tp yg penting kt sini sy maw beritahu especially kpd kaum lelaki... sile bersedia simpan duit ckit2 sjak awl lg oke.... kaum pompuan juge..anda pun kne menyimpan sbenarnye.... exception for yg rase knon2 bercerita pasal nk kwen nie gatal ke ape ke..not the tyme yet coz nk enjoy2 dlu hidup single mingle sblum ade partner... klaw anda adelah golongan ini..sile abaikn entry sy ek.... bkn nk kate sma ade korang ade calon ataupun tak.. totally not my fren... tp mesti ade niat nk kawen kann...nk ade kuage sendiri..life sendiri yg serba lengkap.... tipu klaw korang tkde impian tu... nk bina mahligai sendiri yg indah3.... wahhh..mle la tu..ehee..

belanja kawen zaman skrang tersangatlah MAHAL... sy juge maw beritahu.. klaw korang kate standard hantaran zaman skrg adelah 10k.. ni yg bese org sebut kn.. sy maw btaw korang..bajet tersebut tak cukup sbenarnye..tp pihak pompuan pandai2 laa kn.. jgn la sume nk serba satu lengkap mcm ank raje... (erkk..saye bercakap sbb sy bknlah org kaye).. tp klaw bg org2 kaye..no hal lah kot... tp dsebabkn sy nie hidup dalam keadaan sederhana jer.. beh kurang cmtu lah bajetnyer....

tak cayer??? meh i tnjuk ckit sebanyak gambarannyer....
      sewa pelamin + hiasan bilik + andam = rm 3k
      photographer                                    = rm 1k
      set katil                                             = rm 1k
      bagi mak buat belanja dapur              = rm 3k
      kad jemputan                                    = rm 500
      sewa kanopi                                     = ???
      belanja makan berdamai                   = ???
      duit nk buat hiasan hantaran              = ???
     
bajet yg diletakkan di atas adelah antara paling minimum oke... hrge brg2 dpur skrg sumenye da mahal... tk cayer blek tanyer mak hrge bawang..ikan..ayam.. segala-mala lah... 3k ingat cukup??? tk ckup bang.. stelah ditotalkn 8k lbih dah kn?? tu tk tmasuk blanje2 laen lgih... cthnyer.. nk wat baju sedondon lah.. nk beli sapu tangan tuk org2 rewang.. tuk yg kwen org jauh..bajet tuk logistik lg...mcm2 lgi laaaa... bnyk sgt nk tulisnyer....



haa.. nmpk dah tak??? sile bukak mate anda luas2 oke... ade rase nk maen2 lg tak????




hmmm... mse cuti ritu saye ade terbace stu artikel kt metro tentang perkahwinan lelaki tempatan dengan kaum wanita maghribi yg cantik..n belanja kwen hanyalah sekitar rm 7k.. then korang yg lelaki2 ni da bole bwk dorang blek sbg isteri yg sah... sala satu reasonnyer adelah sbb belanja kwen yg mahal pada zaman sekarang...n memg bnyk respon dpd rakyat tempatan berkenaan isu tu... klaw korang nk taw..sile la rajin2 search kt internet....

tk dinafikan kn..memg mahal.... tp sbenarnye bergantung kpd stp individu.. mcm mane nk gunakan duit yg ade dengan perbelanjaan yg sgt efektif lg efisien... eh..bhase pon da mengarut..hehe


mungkin btul kot sunnah nabi... dengan memberikan hanya senaskhah al-quran sebagai mas kahwin... ckup untuk melambangkn hantaran sebuah pernikahan.... tk perlu belanja mahal2..tk perlu hantaran beribu-riban.... hmmm..tepuk dada tanyelah selera.... saye tkmaw timbulkn pape isu... sekadar mahu menulis..hehe.. peace oke!!!





oke lah.. da bnyk sgt cite pasal kawen nie...


orite..next topic adelah tentang my new sem....

jgn stop membace.. ckittt je lg.... oke..sem nie da sem 6 da.. de kwn ckp da jd super duper senior da... tkpe..dun wori adik2 juniorku... kak eza tk anggap pun akak cam senior..hehe.. kte sume sme je..still student... saling memerlukan bantuan satu sme laen kn.. cma..saling menghormati itu perlu... masih ingat ayat popular tazkirah mse kt skola dlu... 'yg muda hormat yg tua..yg tua syg yg muda'... kwn2 mrsm pontian..sy msih ingt ayt cekgu amran nie!!! hehe....


sem 6 da.. ramai kengkawan yg da last sem sem... termasuk la kamuuu....huuu.. =(  pasni saye ade stu sem g perjuangan kt bumi sintok nie..... jgn putus asa..truskn perjuangan oke!!!!


mcm bese laa... sem baru..bukak buku baru..azam baru... walupun ade sesetengah org berkate bende yg same jek tiap nk bkak sem..semangat awl sem jee... sile jgn ptahkn semangat sy dengan berkata begitu...sy maw strive sungguh2... thun nie da 22thun da kak!!! bkn mude sgt pun lg... kne pandang mse depan scre serius dah...


dannnn.... satu kenyataan yg memg tk dpt nk nafikan.... i dah sayang dah kt uum nie..nk dekat 3 thun dah..mustahil tak sayang kan... kwn2..ngan kolej.. erkk..memacam lah...even kekadang banyak jer merungut ngan sistem itu ini yg tk kne... tp sbenarnye..siapelah saye klaw uum tk amek stadi cnie.. tol tak??


hjung tahun nie da nk kne say bye3 kt uum... da blek selatan ti tah thun ble nk smpai cnie lgi.... so..kne la hargai mse2 yg tinggal selagi bernama pelajar... serius korang akan rindu zaman blaja pas da masuk alam pekerjaan nti....  oke..lom msenye lg nk bercerite pasal farewell nie kn...hehe... so tkmaw cite dlu ah....




sebelum quit menulis mlm nie.. nk share ngan korang satu quotes nie....

'kita tak kalah bila kita jatuh... tp kita kalah kalaw kita tak bangun semula'....
also 1 of my faveret quotes...
renung2kn n slamat beramal....
salam sume....papai3...

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...