Klik2.. :)

Thursday, November 29, 2012

pre-wedding fever

Assalamualaikum....




Since ble entah agaknya... dah lama tak update pape new entry tentang personal life..
tak ingat dah sejak bila.. tp yg pasti..diam tak diam dah 6 bulan saya bekerja sendiri..syukur Ya Allah... masih dibukakan pintu rezeki utk hambaMu yg slalu alpa dan leka ni.






semua cerita-cerita yg dah jauh berlalu..saya dah letakkan tepi..tinggalkan jauh2... tknk jenguk2 atau tengok2 lagi... yg pentng skrg ialah teruskan pandang kehadapan.. trlalu bnyk lg yg perlu dilalui dgn smngt yg tk pernah pudar..






n now.. i've been in pre-wedding fever... sape yg dah kahwin tu mungkin tau la kn mcm mne sbnarnye kesibukan n kepeningan nk wat pesiapan nie... haih..perlukan sabar..komitmen..rajen.. for those yg bnyk setelkan sendiri la.. ade jgk yg sub je kt org2.. jnj ongkosnye ade..hu.. paling memeningkan kepala adalah ble what we plan is different with others opinion...PENINGNYE PALE...






tp sbenarnye...sy sgt2 gembira buat pesiapan nie sume... n now bru sy tau yg sebenarnye..

I'M A FLOWER LOVERS!!! A CRAFT LOVERS!!!

Rasa mcm nk share je sume gmbr projek2 DIY sy yg dah menimbun tu.. smpai tunang sy pon geleng2 kpale da tengok..hee...tp nti jd tk surprise lak..ngeh3.. kdg2..ble bdn n kepala da trase penat n letih sesangatt...mula rasa fade-up... tp bile tengok pada hasilnye.. tersenyum jgk sambil 'verangan' time nk naek pelamin nti..heee... org kate biarlah a lifetime wedding.. cinta n bsama smpai syuga..Ameen... n mujur jgk ade encik tunang yg sgt2 memahami + sabar melayan karenah... tq awk.. :)






yang paling penting skali..ble semakin dekat ngan majlis...semakin la rasa duit tu keluar mcm air terjun yg mengalir deras...T______________T
sesekali terasa jgk bebannya... tp jangan bimbang.. sebab perkahwinan tu sendiri salah satu kunci pembuka rezeki... jika benar jalannya... jika benar caranya... Allah akan permudahkan jalan ke arah yg halal dan diredhai itu...






ade org pesan kt sy.. don't spread the news about your engagement obviously unless u have get married already.. tkpe la kwn2..kte simpan dlu gmbar kte with encik tunang.. doakan jodoh kami sampai.. doakan la yg baik2 ye.. inshaa Allah..after selamat ijab kabul nti..i'll share the moments... :)





**tk sempat nk smpaikan kt sume... tp kwn2ku yg dikasihi..sudi2lah pm sy korang nyer address yer.. nk pos wedding card nie... jgn segan2.. nk pm setiap org mmg tk tercapai jari nie...dah pm address..inshaa Allah..sy akan poskn kad nti... :)**










Sekian dulu...  bye2... ^_^,,

Monday, October 22, 2012

Cenderamata Perkahwinan

Assalamualaikum semuaa....


Sebenarnya bnyk sgt crita nk share... tp buat masa nie.. nk cuba proceed dlu dengan misi sy yang terbaru... Berbisnes!!!


Buat masa skrg mmg tk sempat nk fokus sbb diri sendiri sdg rancak buat persiapan utk wedding sendiri. tapi, bagi yg masih tercari2 cenderamata untuk jadikan goodies mase your big day nanti.. boleh la jenguk2 barang2 yang saya jual... :)


every item.. anda boleh emel terus ke saya di ctnorfariza@gmail.com untuk dptkan harga yg terbaik mengikut kod.. harga boleh dirunding... tq!!!

C01




C02



C03




C04




C05





C06




Ini pula barangan seramik. dibuat terus dari kilang. Buatan Malaysia.


I01




I02



I03



I04




I05




I06




I07




I08




I09




I10








Yg nie pula kalendar.. comel sgt.. cenderahati yg unik untuk dijadikan hadiah kepada tetamu!!


K01



K02




Kalau berminat.. boleh lah hubungi saya!!! tq!!!! :)




Sunday, June 24, 2012

interview owh interview

Assalamualaikum....



selamat hr ahad...


disebabkan dah terlalu bosan sbb hosmet tinggal aku g balek kg... soo..rini nk update cket la...



Alhamdulillah...keje so far sumenye ok... ofismate pon ramah..bnyk bg tunjuk ajar memane yg aku perlu belajar.. memandangkn ms yg sama aku pon pegang post HR kt company... so ape2 incoming interview untuk cr staf bru...it's all is my task... so kt cnie..nk share ckit la some tips utk kawan2 yg sedang mencari2 kerja..or bru dpt panggilan interview...or akan hadirkn diri utk interview....




tips yg sy nk share nie tersangat la sedikit berdasarkan pengetahuan n pngalaman yg terlalu cetek... n sbenarnye korang da familiar sgt2 kt mne2 interview tips pun...tp, as HR exec.. it really happened n hope it helps... =D





1. RESUME

1st step utk job hunting adelah hntar resume kn.. resume biar short n pack... n well arrange.. kalau satu2 post tu terlalu ramai yg apply.. trust me..resume yg serabut akan buatkn resume anda akan di reject sejak awl lg... most of job application..kita akn hntar resume through emel.. utk memudahkan urusan.. SAVE FILE TERSEBUT DENGAN NAMA ANDA SENDIRI... bygkn kalau ada berpuluh2 resume..then ble HR download resume tersebut satu-persatu.. dan setiap nama file tersebut adalah atas nama resume sahaja...mcm mana nk differentiate kn... kalau kita mudahkn kerja org...insyaAllah kerja dan urusan kita pun akan dipermudahkan....







2. PANGGILAN INTERVIEW

Alhamdulillah..resume anda terpilih untuk langkah seterusnya iaitu datang ke sesi interview... my experience...buat panggilan utk dtg intvw...

situasi 1 :

saya : hello cik x...permohonan awk utk jawatan 1 telah berjaya..jd available
tak utk dtg interview pada......
candidate : boleh2..sy boleh dtg ble2 masa saja..esok pun sy free utk dtg
interview...


situasi 2 :

saya : dialog sama seperti di atas
candidate : err..sy taktau la ble eh sy boleh dtg..mcm tk pasti lg....
saya : gulp!!! (mmg tk ckp bnyk dah..) ok la cik..terima kasih...


anda sendiri boleh bezakan kn situasi tersebut... hmmm...kalau tk bersedia nk dtg interview or MMG TAK NAK DTG..tk payah la apply kn... ade ramai lg org yg nak...huhu



kalau dpt HR yg baek aty cm saye nie tkpe la...hehe... tp kalau HR tu mmg tengah serabut bnyk keje..pastu candidate jwb lak cmtuh...tk ke buat kene hambur je kn...





3. SESI TEMUDUGA

okay...among all..step nie yg PALING PENTING n PALING NEVES....HOHOHO..


setiap org mmg ade pembawaan dan self appearance masing2 kn...itu lah personaliti kte yg membezakan diri kita dan org lain... JUST BE YOURSELF...BUT IN A RIGHT MANNER rasanya boleh faham kot maksud tersebut... jgn la pakai jeans..pair wif tube n cardigan kt luar... (IT HAPPENED)...rase cam over kn... sy tk tipu... kalau ye pun nk pakai cmtu...tngok la post ape yg awk mnx tu kn...n seyesly mse tu rase nk suruh je canddidate tu balek...tp sy bkn bos kn...huhu



pastu utk perempuan.. at least mekap ckit...light2 je.. jgn bg nmpk muka mcm kusam... tp jgn tlalu over mekap lak.. smpai ade satu candidate tu... dia dtg pakaian ok..baju kurung sume..tp muka dy mcm tk tepek even secalit bedak pun.. smpai my bos tanye.. 'u tak mekap ke?'... hekk..jgn la smpai kte kene tegur cmtu kn..kte jgk yg malu nanti...




buat homework ckit tentang post yg kte minta dan background company tersebut... it really help..plus kalau anda seorang yg tenang dan teratur je ketika menjawab soalan... andalah antara calon yg majikan akan pertimbangkan untuk dapat rebut post tersebut..



last but not least... saya percaya yg SOFTSKILL TERSANGATLAH PENTING KETIKA SESI TEMUDUGA.... selepas majikan lihat resume anda..prestasi akademik anda.. selebihnya adalah softskill anda sendiri... keupayaan anda menjawab setiap soalan yg ditanya dan SELF CONFIDENCE...



your ability utk SELL YOURSELF sbb majikan tak kenal anda...maka, anda perlu beritahu mereka kelebihan dan keupayaan anda yg buatkn kenapa mereka perlu pilih anda.... lg satu..any situation question... jawablah secara professional...dan bukan jawapan sisi peribadi....oke!!!






hye!!! i'm a good employee... do hire me.... heee...=D



ok..tu saje... Happy Job hunting and Good Luck friends!!!!! =)

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...