Klik2.. :)

Saturday, December 19, 2015

Pengalaman lahirkan arjuna mama

Assalamualaikum semua..




serius lama gila dah tk de entri baru.. bukan tknak tulis apa2.. stp kali nk menulis..ade sorg little boy yg comel dok kuis2 tgn mama mntk dilayan.. so peram je la semua cerita.. faeeq pn dah almost 5months skrg.. oh maii!!! cepatnye kn.. so sebelum terlupa..pengalaman bersalin mmg antara pengalaman yang aku tknk lupe..even if ada rezeki akan deliver utk next2 baby pulak.. =p.  so sementara memori masih boleh recall..ceq nk cerita la ppengalaman lahirkan anak sulung ni..entri ni bakal pnjg berjela ye..semoga tekun membaca..hihi



2 minggu sebelum bersalin..aku kena admit hospital sbb muntah2 yg teruk sgt.. seumur hidup tk pernah rasa muntah teruk mcm tu sekali even masa morning sickness.. hari kejadian..aku mcm biasa dkt uthm..tiba2 rasa loya..terus pegi toilet terhambur la segala isi perut.. berulang smpai 3 4 kali.. terus kol hubby mntk dtg amek nekad nk terus ke hospital sbb risaukan baby dlm perut.. husband siap berjemput dpn bilik sbb sangat2 tk larat nk bjalan.. all the way spjg nk ke hospital pn masih muntah.. sakitt sangat.. T_T. smpai hosp terus pegi emergency n kena warded selama 2 hari.. disebabkan masa warded tu mmg dah overdue tk bersalin2 lg.. so doc pakar terus bg aku fixed date utk induced if baby masih degil tkmo keluar.. date tu doc bg 27 june 2015. so ada 2 minggu je utk pujuk baby keluar..if tk mama terpaksa rela serah diri untuk kena induce..sob3



so selama tempoh tu.. hari2 mama usap perut pujuk baby..supaya baby keluar sebelum 27hb.. mama sentiasa ckp kt bby..baby kena mudahkan mama..mama papa syg sgt kt bby..




25 June 2015

malam sebelum tido.. sempat ckp ht husband.. abg..kalau baby tknk keluar jgk..lusa dah kena induce..sakit tak ye bang? suami pn ckp..InshaAllah allah akan mudahkan.. kte kn nk jumpe baby.. hugs!! sedih dah time ni tp tktau sedih sbb ape..




26 June 2015


3.00 am
dah ade rasa sakit contraction.. tp mcm tk kerap,,tp rasa sakit lebih dari biasa.. kejut husband bgtau sakit perut.. hsband tanya nk pegi hospital ke..aku ckp tkyah la.. ni sakit sikit mcm biasa je



4.00am
sakit contraction makin kerap.. kejut lg husband..dia mcm dah cemas da.. kebetulan mase tu tido rumah ibu.. terus kejut ibu ckp sakit perut..tapi tak sakit sgt lg.. aku ckp kt dorang..sahur la dlu..aku boleh tahan sakit lg.. nk pegi hospital lepas sahur je tkpe.. (tp sebenarnye dah rasa sakit kuat dah masa tu). ibu suruh makan sahur..jamah nasi.. tp sebutir nasi pn aku tk lalu nk mkn.. sudahnye minum air je ngan mkn sebiji kurma



5.45am
terus bersiap ke hospital.. tk boleh fikir apa n ckp apa2 sbb rasa contraction dah makin kuat.. sebelum gerak..ibu sempat ckp.. ibu rasa tengahari dah bersalin ni.. (dlm hati betul ke aku da nk bersalin ni). dlm kedinginan embun subuh pagi.. kereta pn membelah pergi menuju kehospital.. aku pesan kt husband jgn bwk laju2 sgt.. aku ok.. spjg perjalanan..sume bende lembut yg aku boleh capai aku akan genggam kuat mcm bantal sbb tu je cara boleh release sakit tu.. otw ke hospital pn muntah lg.. habis dah isi perut keluar mmg tkde tenaga lgsung msa tu..sobsss



6.30am
lepas dah refer emergency.. aku terus kena tolak ke labour room utk cek segala apa yg perlu diperiksa.. masa tu hubby kne tunggu kt luar je.. 1st cek bukaan..doc kate bukaan aku bru 3cm..tp sakit dia mcm dah nk terberanak sgt dah..huu.. lepastu paling aku tkleh lupa doc tu suruh aku balik sbb dia kata ada kes mcm aku jgk..anak sulung cek jalan baru 3cm esoknya baru bersalin.. tp mse tu ade lg sorang doc senior tngok contraction aku dah kuat..dia pulak take turn cek jalan..dia kata dah 3cm tp contraction dah kuat.. dia mntk aku admit ward dlu..



8.30am
admit ward.. otw nk masuk wad pn muntah lg... cabaran aku hadapi banyaknye sebab aku muntah..so aku btul2 tkde tenaga.. lepas dah admit ward..husband teman kejap..baca2 apa2 yg patut.. doc n nurse2 ckp mybe lmbt lg aku nk bersalin sbb anak sulung..



9.00am
hubby pn balek sbb ingtkn aku lmbt lg nk bersalin.. tk lame lepas hubby gerak.. aku dgr mcm bunyi bnde meletup.. rupe2nye air ketuban dah pecah!! habis bsh katil.. aku jerit kt nurse ckp air ketuban dah pecah.. terus nurse kemas katil n bwk aku g cek jalan.. tak lame pastu aku terus kne tolak masuk labour room sbb jalan dah 4 cm tk silap.. lepastu air ketuban pn dah pch.. aku pon kol balek hubby suh patah balek sbb da nk tolak masuk labour room



10.00am
kt dlm labour room menahan sakit.. tk lame hubby smpai menemani sepanjang proses nk lahirkan faeeq.. sakitnya Allah je yg tau.. tktau nk bygkan..tapi sakit sgt3.. mse tu aku mmg terus teringat sume dosa2 yg aku penah buat.. terus teringat mcm ni agaknye sakitnye nk mati..sobbssss... benarlah pengorbanan seorang ibu yg melahirkan tu tersangatlah besarrr... Subhanallah..

spjg kt labour room..aku istighfar je nk legakan sakit.. hubby baca ayat2 suci Al-Quran tk putus mtk aku dimudahkan melahirkan.. kalau terasa sakit sgt..aku akan pgg tgn sesape yg ade ke sebelah ataupun genggam sisi katil sekuat hati.. tarik2 tudung..semua la.. yg pnting aku tk menjerit2..




12.00pm
doc cek jalan.. bukaan dah 10cm.. dah boleh nk deliver.. tp doc kate tunggu aku betul2 bersedia nk meneran.. tetbe aku terasa automatik sendiri mcm nk meneran.. bila doc tngok aku mcm dah terteran2.. so perjuangan sebenar pn bermula.. ya..perjuangan utk lahirkan anak mama yg pertama melihat dunia.. doc2..nurse2..hubby.. semua bg semangat utk aku teran..




01.13pm
Alhamdulillah.. anak mama selamat dilahirkan kedunia dengan sempurna sifat.. syukurilah Ya Allah..
baby terus dibawa ke NICU sbb nafasnya terlalu laju..so aku tk dapat nk rasa moment dakap anak sendiri lepas bertarung nyawa lahirkan dia.. agak terkilan..tp apakan daya..demi nyawa dia..



8.30pm
malam tu Alhamdulillah dpt tngok bby kt wad bayi.. tu pn lepas hubby kol pihak NICU kate baby dah boleh keluar n pindah wad bayi biasa tp still under pemerhatian.. mama still tk dpt nk duduk dgn baby dalam wad..




keesokan harinye.. kami berdua dah dpt discaj keluar hospital.. alhamdulillah tkde pape masalah.. semuanya dipermudahkan...




itu la ringkasan cerita melahirkan Muhammad Faeeq Rifqy bin Mohd Farhan.. sebelum memori tu hilang daripada ingatan,,aku simpan semua kt sini..






ni la dia permata hatiku.. ubat segala kesedihan.. now dah nak masuk 6bulan dah budak ni.. semoga membesar jadi anak yg soleh ye syg.. mama n papa loves u sooooooooooooo much!! infinity..





Regards
Eza
20/12/2015

Monday, April 20, 2015

Checklist Barang Keperluan Baby & Mama

Assalamualaikum semua..

Entri ni nk cerita n share tentang checklist persiapan baby.. now baby dlm perut turns to 31 weeks!!! maksudnya next week dah 8 bulan.. ohmai!!! how time flies.. sedar2 perut dah semakin kedepan..wuwuwu



sebelum2 ni.. selalu ckp kt husband.. jom la kte pegi shopping brg beby (seorg mama yg sgt eksaited).. n jawapan husband : nanti la.. tnggu 7 bulan ok.. ingt pesan ibu pesan mak..tnggu 7 bulan bru g cr brg baby... hmmmmmm...so dengan penuh sabar pendam je sambil buat saving utk baby.. bila tiba bulan ke-7.. dgn sgt eksaited si isteri berkata kpd suami,, abg..jom kte pegi shopping brg baby!!!




tp serius brg2 baby ni org kate kalau tk beli sikit2.. mmg trase bpeluh jgk la duit mengalir time nk beli sekaligus tu.. tp sebab aku n husband dah saving siap2 every month utk baby disebabkan ikut pantang org tua tk boleh beli awal2.. bila tiba masa nk membeli tu dipermudahkan la rezeki nk membeli2 tu..




sebelum nak membeli.. mmg dah banyak gugel2 kt pelbagai blog checklist persiapan baby ni.. mmg ade banyak sgt kt internet.. pilih je mane yg sesuai tp semuanya hampir sama je.. n salah satu blog yg jd rujukan aku haruss la blog bespreng aku si mejatul farahin sbb mcm senang nk refer.. kalau nk refer checklist dia boleh g kt link ni.. checklist mai . so ni aku attach aku punya checklist. aku buat guna excel sbb senang nk sum up jumlah berapa dah spend.. boleh tengok sama ada dah ter over spent atau tak.. maklum la,, kdg2 perasaan eksaited membeli tu mmg boleh sampai tk hengat.. tp setakat ni aku membeli inshaAllah dgn sgt berhemah n buat banyak review dlu sebelum membeli esp brg2 besar yg hrganya agak mahal.. mana yg rase tk perlu.. mungkin boleh tangguh dlu nk beli sampai la baby keluar..kalau rasa sgt2 perlu baru la beli.. so this is my checklist.. :)













** kalau sesiapa nk soft copy checklist baby ni.. boleh request..email kt ctnorfariza@gmail.com. nti aku bg soft copy ni.. same2 boleh guna.. ;)



yg others mcm baby stroller, car seat tu semua tkde pn beli lagi. tunggu baby keluar..kalau perlu beli bru beli.. bru la boleh try kt baby terus sesuai atau tak dengan dia kn. setakat ni.. 90% brg dah ready.. nk share sikit.. ada few brg yg aku prefer beli online sbbnye mmg tau bnde tu handmade (lebih berkualiti kot n boleh demand design n kaler) dan ade banyak sgt seller online..pilih je yg berkenan di hati dengan hrga yg bg aku sgt berbaloi2.. antaranya adalah set tilam kekabu n barut.



1. set tilam kekabu

niat asal dihati nk jahit sendiri.. nak buat cantik2.. tp mak tk bagi jahit2 mase preggy ni..pantang org tua katenye... anak yg baik harus ikut ckp mak kn.. so kena la beli. banyak sgt dah aku buat gugel n review seller tilam kekabu ni sbb org kate kalau bby tido atas tilam kekabu sejuk..skrg msia kn musim panas. ade yg mmg cantek giler..tp hrga agak boleh tahan. aku cr yg biasa2 je..mampu milik la senang kate tp puas hati.. at last aku pilih seller ni.. ni link fb dia.. Baby & Muslimah Online Store . aku order bg deposit.. dlm masa 2 minggu brg siap..byr penuh dia akan terus pos. ni design tilam yg aku beli..





aku order sebijik design mcm dlm gmbr ni saiz M.. abaikan price rm184 dlm gmbr tu sbb  hrga tu plus maternity pillow..aku tk beli maternity pillow skali sbb rse mcm tk perlu..bantal berlambak2 ade kt rumah, aku beli set tilam sahaja..price RM129.00.. kalau saiz s rm89 tk silap. sgt berbaloi2 bg aku sbb tilam dia serius besaqqq n teball sgt. tk sangka bila sampai tilam dia sebesar tu.. puas ht sgt.. sbb bila tanya kebanyakan seller lain.. harga one set tilam kekabu yg agak puas ht.. mostly rm200++.    selesai bab tilam.



2. barut baby

masa mula2 rasa mcm nk beli kt kedai je barut ni.. tp terpedaya dgn design2 barut yg super comels bersepah2 kt internet.. so among all.. aku pilih seller ni.. Barut by Adeenda . ade banyak design tp aku prefer yg kalerful tp plain je. exclude kaler kuning la. aku prefer barut yg dia jual sbb design dia ade lekuk sikit kt belakang barut tu elakkan terkena kencing or berak baby n tali tu dia jahit penuh..bkn separuh2.. ni cth barut yg aku beli..






tp still ade gunakan barut2 warisan drpd kakak2.. ni buat tambah2 je..




3. Bakul baby


part bakul baby ni paling pening skali.. (padahal tk perlu pn tkpe). sbb bila tengok bakul2 baby yg cantek2.. mmg teringin sgt nk ade jgk.. mybe sbb ank 1st kot kn..semua bnde nk ade. tp bila tengok hrga seller2 ni jual.. agak tk berbaloi nak beli sbb bakul tu murah je kn. nk buat sendiri..dah kate mak tk bagi jahit2.. so at last.. jeng3...







nampak tk 2 biji bakul tu.. aku dah transform drpd tk berbaju kepada berbaju. nak jahit2 tk boleh.. aku gam2 je semua kain2 n renda. semua pakai brg yg dah ade kt rumah.. bakul besar tu je beli hrga tk smpai rm10. bakul kecik tu amek kt dapur. kain2 tu balance perca kain langsir.. renda2 tu balance renda gubahan hantaran.. see!!! kalau aku dah kate nak..aku buat jgk jnj tk susahkan org..tk membazir.. yg pnting puas ht.. (part degil ni mmg husband aku geleng kepala je tk boleh kate pape) hee... kalau beli set bakul ni mmg rege dia rm100++ jgk kt internet.




dah selesai part brg2 baby.. tp nmpk tk tkde stu pon yg kaler pink..semuanya universal kaler je.. gender baby??? hmm..aku n husband pn tktau sbb dah sepakat nk surprise.. tkpe la..as long as kami tau kandungan sihat.. cukup la.. boboy ke..gegurl ke.. kami terima pemberian tu dengan ht terbuka..



so..cukup dlu entri pasal checklist persiapan baby..  ni cuma utk guideline je.. persiapan yg serba sederhana.. now dah percaya nk jd parents..banyak bnde kte kena sediakan.. no wonder org dah ade anak..tk fikir dah keperluan sendiri..yg pnting makan pakai anak dpt disediakan sebaiknya.. setakat ni dlu..nti ade masa update lg.. lepas bersalin inshaAllah.. :)



*********************************************************************************





Tuesday, March 3, 2015

Welcome 2015

Hai3.. Assalamualaikum semua..



Dah masuk mac baru nk welcome 2015 kn.. hari ini ter rajen lak nk tulis2 ni.. sebab dah lama sgt blog ni bsawang2,, dan sementara nak amek mood nk sambung writing research aku.. pernah la terdetik hajat nk tutup je blog.. tp aku syg blog ni.. kot2 nanti anak cucu boleh bace diari yg mcm tak diari aku ni kn.. :p






Sejak disahkan pregnant.. tak pernah nak update apa2 tulis kt sini.. dulu2..pernah la rasa mcm if one day Allah izinkan aku pregnant..aku nk cerita semua pengalaman..tp bila sampai masanya..aku rasa mcm better simpan semua sendiri.. sebab..penantian selama lbh kurg setahun 7 bulan tu.. pahit manis biarlah kami simpan sendiri..semua yg pahit aku telan..aku jadikan sumber kekuatan.. mcm mana aku cari kekuatan utk tepis semua pertanyaan n sindiran org.. yes!! aku simpan sendiri..suami n family of kos sumber kekuatan yg tkde bandingan..:) yang manis lak..terlalu banyak yg manis.. hanya yg pernah merasai akan mengerti.. so nasihat aku kepada semua.. jgn la tanya soalan2 yg sensitif2 ni kt org.. jodoh pertemuan zuriat ajal tu semua bukan kuasa kita..kita cuma merancang n berusaha je..






tp if ada org yg akan tanya personally..aku akan share.. sebab pengalaman tu..interesting sgt.. amazing sgt.. Alhamdulillah,,syukur padamu Ya Allah.. sekarang ni aku cuma harapkan n berdoa semoga kandungan ni selamat sampai la aku melahirkan nanti.. bby keluar dengan selamat..mama bby pun dapat lahirkan dengan mudah.. bby jadi anak yg soleh n solehah.. Amin..






Sekarang ni.. kami laki bini dah official jadi warga Batu Pahat!!! akhirnye hajat..doa kami..doa parents..doa semua.. Allah makbulkan.. bye2 Shah Alam.. bye2 KL.. n bagi diri aku sendiri personally.. lepas lebih kurang 14 tahun aku merantau tempat org tuntut ilmu n cari rezeki.. akhirnya sirih pulang ke gagang (err..betul ke ni). This time inshaAllah betul2 balik untuk menetap sampai bila2.. mungkin kali ni la betul2 sampai masanya nak balas jasa ibu bapa.. inshaAllah..













Now 2 tmpt ni dah jadi rumah kedua kitorang.. sebelah2 je kktm n uthm ni.. so kalau nak lunch, sama ada kol husband ajak nak makan sekali.. tak pun balik rumah ibu atau mak.. Ya Allah..heaven sgt.. every weekend pulak.. akan balik rumah ibu atau rumah mak, spend masa dengan family..dengan anak2 buah.. dpt kumpul ramai2.. rasa mcm hidup tu lengkap dah.. kalau dlu..every weekend aku tengok muka husband..husband tengok muka aku.. sebulan sekali balik kg.. tu je la rutinnye.. memang Allah kurniakan rezeki zuriat ni lepas dpt semua ni.. lepas aku dah tak payah tempuh jem pagi2 semata2 nak pegi keje.. lepas aku dah tak payah hadap stress keje yg terlampau tu.. tak dpt bayangkan masa morning sickness teruk2 hari tu.. kene hadap lagi semua stress tu.. syukurrrr






cuma bezanya skrg ni.. sbb aku skrg as GRA (Graduate Research Assistant) kt UTHM. Seorang pelajar merangkap seorang pekerja jgk.. so kena banyak berdikari sendiri..kawan2 ade..tp close tu takkan sama mcm zaman belajar dulu2 sbb masing2 dah ade life masing2.. bila ade dkt sini..mengembalikan sgt2 memori2 zaman balajar dlu.. bila aku jalan sorang2 gendong laptop yg berat tu.. keliling sume student2 degree dengan kawan2..reminiscing back all those memories.. macam mana lepas habis kelas dlu pegi makan dengan kawan2.. lepastu kalau habis kelas petang2 jalan kaki pegi Mall UUM.. naik bas balik asrama.. haha.. rindunye..rindunyee...





Banyak kali jgk setiap kali keluar kereta.. few staff tegur.. staff ke? lecturer baru ke? err..bukan2.. sy student sini.. tengok la kad matrik sy..hehe.. mybe muka ala2 keibuan yg konon2 mcm dah matured ni tk nmpak dah mcm student kot..haha..





Hajat paling besar aku utk tempoh 2 tahun ni.. semoga selamat semuanya sampai baby keluar (nevesss).. n semoga berjaya habiskan master by research ni.. supervisor aku sgt killer (previous2 student kt sini yg ckp).. so aku perlu bekerja ikut time frame.. bnde ni yg aku hrpkan akan jadikan aku berdisiplin utk siapkan projek ni.. lepas tu baru fikir balik apa aku nak buat lepas daripada tu..






Tu je yg dapat ditulis.. lepas ni nak sambung kerja sbb next week nk jumpa sv tunjuk progress..hoho..








Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...