Klik2.. :)

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Pertama & Resepi Puding Aiskrim Oreo

Assalamualaikum semua...


Lepas Maghrib pada hari ni.. kita semua akan melangkah masuk ke bulan Ramadhan.. Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan... kedatanganmu dinanti...pemergianmu ditangisi...



Ya..ini adalah Ramadhan pertamaku bergelar seorang isteri..Ramadhan pertama sebagai suami isteri.. Ramadhan pertama ade suami di sisi.. syukur Ya Allah..syukur diberikan peluang menempuhi pengalaman ini... semoga bulanmu ini penuh dengan keberkatan...







so... disebabkan esok dah stat berpuasa.. jadi ofis kami pun adakn sikit jamuan kecik.. org kate mkn2 sebelum berpuasa kn... n aku pun ade buat sikit dessert... aku kn mmg suke renyah2 kt dapur ni... even penat sikit... tp perasaan puas bila dpt tngok makanan tu dah siap dengan air tangan sendiri tk terbayar uolls!!!




so menu utk hr nie adalah 'Puding Aiskrim OREO'... nie 1st time aku try...n Alhamdulillah..menjadi la jgk.. tp rasenye boleh diperbaiki lg..hihi...




Puding Aiskrim Oreo





Puding Aiskrim Oreo





Resepi :

Bahan2 ;


  • 2 sudu besar agar2.. (aku guna serbuk agar2 je senang)
  • 5 cawan air (guna cawan saiz mug tu pun ok)
  • 1 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 cawan aiskrim coklat n aiskrim strawberi
  • biskut oreo yg dah dipecah2kn (certain kedai je ada jual.. kalau tkde..beli yg biasa..buangkan cream kt tengah2 biskut tu)



Cara Membuat :

  1.  Masukkan serbuk agar2 dan air dalam periuk.. masak sampai mendidih
  2. Masukkan gula dan biarkan sampai mendidih
  3. Masukkan susu cair yg dah dibancuh dengan 2 sudu besar tepung jagung, biar sampai mendidih
  4. Lepas semua dah mendidih, matikan api, tapiskan masuk dalam mangkuk besar
  5. Bahagikan kepada 2 bahagian.. (aku bahagikan bahagian coklat lebih sikit)
  6. Masukkan 2 cawan aiskrim coklat dalam bahagian yg lebih tadi.. (optional nk letak bahagian yg mana satu)
  7. Kacau sampai aiskrim tu sebati dalam adunan tadi
  8. Masukkan 2 cawan aiskrim strawberi dalam adunan yg satu lg.. kena cepat sbb puding nie cepat beku..
  9. Masukkan serbuk biskut oreo dalam adunan coklat td.. aku suka letak banyak2 sbb mmg sedap.
  10. Masukkan adunan coklat td dalam bekas, terpulang nk letak dalam bekas apa.. kalau nk hasil lebih cantik..letak ke bekas yg ade corak2.
  11. sejukkan dalam peti sejuk. 5 minit dah cukup.
  12. Lapiskan dengan adunan aiskrim strawberi pulak. kalau adunan strawberi tu mcm dah keras sikit.. korang blender je.. takde efek pape pun, tekstur adunan tu akan jadi cair balik.
  13. Sejukkan dalam peti sejuk.
  14. Hidangkan sejuk

* kalau boleh biarkan semalaman, tp kalau dah tk sabar sangat.. sejam dua dah boleh keluarkan dah.. n terbalikkan... 

Puding Aiskrim Oreo


inilah hasilnye.. kul 1 pg bru tido nk siapkan..hihi... tp sayang sekali..yg paling besar tu tkde rezeki nk mkn.. tergolek dalam kete..carpet kete yg mkn.. tu la namenye tkde rezeki kn.. 




Selamat Mencuba & Selamat Berpuasa!!! ^_^


-eza & suami-



Wednesday, July 3, 2013

Hari yg bertuah..

Assalamualaikum semua..

Just a short entri.. nanti bila sempat akan update full story ya..


mcm yg sy pernah cerita sebelum nie..rujuk entri nie.. preparation kawen saye..
tempat sy bekerja nie..ada bnyk ank syarikat tmasuk lah spa.. so few days lepas.. ben ashaari telah stg bersama ank n isteri beliau ke Anjassari Spa.. big thank you to our marketing executive sbb jemput dia nie..hihi..


bagi yg tk kenal n tak pernah tahu siapa Ben Ashaari nie.. boleh rujuk sini...




Tahukah anda...sejak sy start blogging since about 2 to 3 years lepas... mse tu ben nie bru stat org sebut2.. n slalu lah bkak blog dia.. silence reader gitu..haha... as a blogger..mmg adore sgt sbb reader dia mmg ramai gila kau... selain blog yg slalu aku bc mcm blog fatin liyana n irine nadia.. termasuk jgk blog nurulbadiah lai.. nti korang gugel ye blog2 dorang.. mmg adorable sgattt!!! bila bercerita dengan husband mmg excited je cerita..hehe... nasib baik husband pun sporting n memahami minat isteri dia nie.. jnj tau limit2 kn... tq abg!! :)



sape sangka dpt jmpa jgk ben ni at last... n paling terharu dia sudi review blog aku yg sgt2 lah tk seberapa nie... blog yg tersangatlah hmm.. mcm tkde pape kan...



ape2 pun..perjumpaan yg memberi manfaat org kate.. dan bnyk jgk komen2 membina yg aku terima drpd readers... dan bnyk tips2 tntang blogging yg ben nie bg... akn cuba diaplikasikan!!!!



gmbar credit to ben ashaari sbb aku tkde gmba sendiri..hihi..





gmbar ni pun credit to ben jgk...  see... mase mummy qhaliff sedang merehatkan badan di spa n daddy dia sedang wat reflexology... aku n staff2 yg laen amek kesempatan curik qhaliff...wink3...




*kerja2 kt atas meja ni dah memanggil2 utk aku fokus kerja.. nnti ada masa aku update full story... nk jgk letak gmbar staff2 spa yg memeriahkan hari tersebut...




Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...