Klik2.. :)

Monday, April 20, 2015

Checklist Barang Keperluan Baby & Mama

Assalamualaikum semua..

Entri ni nk cerita n share tentang checklist persiapan baby.. now baby dlm perut turns to 31 weeks!!! maksudnya next week dah 8 bulan.. ohmai!!! how time flies.. sedar2 perut dah semakin kedepan..wuwuwu



sebelum2 ni.. selalu ckp kt husband.. jom la kte pegi shopping brg beby (seorg mama yg sgt eksaited).. n jawapan husband : nanti la.. tnggu 7 bulan ok.. ingt pesan ibu pesan mak..tnggu 7 bulan bru g cr brg baby... hmmmmmm...so dengan penuh sabar pendam je sambil buat saving utk baby.. bila tiba bulan ke-7.. dgn sgt eksaited si isteri berkata kpd suami,, abg..jom kte pegi shopping brg baby!!!




tp serius brg2 baby ni org kate kalau tk beli sikit2.. mmg trase bpeluh jgk la duit mengalir time nk beli sekaligus tu.. tp sebab aku n husband dah saving siap2 every month utk baby disebabkan ikut pantang org tua tk boleh beli awal2.. bila tiba masa nk membeli tu dipermudahkan la rezeki nk membeli2 tu..




sebelum nak membeli.. mmg dah banyak gugel2 kt pelbagai blog checklist persiapan baby ni.. mmg ade banyak sgt kt internet.. pilih je mane yg sesuai tp semuanya hampir sama je.. n salah satu blog yg jd rujukan aku haruss la blog bespreng aku si mejatul farahin sbb mcm senang nk refer.. kalau nk refer checklist dia boleh g kt link ni.. checklist mai . so ni aku attach aku punya checklist. aku buat guna excel sbb senang nk sum up jumlah berapa dah spend.. boleh tengok sama ada dah ter over spent atau tak.. maklum la,, kdg2 perasaan eksaited membeli tu mmg boleh sampai tk hengat.. tp setakat ni aku membeli inshaAllah dgn sgt berhemah n buat banyak review dlu sebelum membeli esp brg2 besar yg hrganya agak mahal.. mana yg rase tk perlu.. mungkin boleh tangguh dlu nk beli sampai la baby keluar..kalau rasa sgt2 perlu baru la beli.. so this is my checklist.. :)













** kalau sesiapa nk soft copy checklist baby ni.. boleh request..email kt ctnorfariza@gmail.com. nti aku bg soft copy ni.. same2 boleh guna.. ;)



yg others mcm baby stroller, car seat tu semua tkde pn beli lagi. tunggu baby keluar..kalau perlu beli bru beli.. bru la boleh try kt baby terus sesuai atau tak dengan dia kn. setakat ni.. 90% brg dah ready.. nk share sikit.. ada few brg yg aku prefer beli online sbbnye mmg tau bnde tu handmade (lebih berkualiti kot n boleh demand design n kaler) dan ade banyak sgt seller online..pilih je yg berkenan di hati dengan hrga yg bg aku sgt berbaloi2.. antaranya adalah set tilam kekabu n barut.



1. set tilam kekabu

niat asal dihati nk jahit sendiri.. nak buat cantik2.. tp mak tk bagi jahit2 mase preggy ni..pantang org tua katenye... anak yg baik harus ikut ckp mak kn.. so kena la beli. banyak sgt dah aku buat gugel n review seller tilam kekabu ni sbb org kate kalau bby tido atas tilam kekabu sejuk..skrg msia kn musim panas. ade yg mmg cantek giler..tp hrga agak boleh tahan. aku cr yg biasa2 je..mampu milik la senang kate tp puas hati.. at last aku pilih seller ni.. ni link fb dia.. Baby & Muslimah Online Store . aku order bg deposit.. dlm masa 2 minggu brg siap..byr penuh dia akan terus pos. ni design tilam yg aku beli..





aku order sebijik design mcm dlm gmbr ni saiz M.. abaikan price rm184 dlm gmbr tu sbb  hrga tu plus maternity pillow..aku tk beli maternity pillow skali sbb rse mcm tk perlu..bantal berlambak2 ade kt rumah, aku beli set tilam sahaja..price RM129.00.. kalau saiz s rm89 tk silap. sgt berbaloi2 bg aku sbb tilam dia serius besaqqq n teball sgt. tk sangka bila sampai tilam dia sebesar tu.. puas ht sgt.. sbb bila tanya kebanyakan seller lain.. harga one set tilam kekabu yg agak puas ht.. mostly rm200++.    selesai bab tilam.



2. barut baby

masa mula2 rasa mcm nk beli kt kedai je barut ni.. tp terpedaya dgn design2 barut yg super comels bersepah2 kt internet.. so among all.. aku pilih seller ni.. Barut by Adeenda . ade banyak design tp aku prefer yg kalerful tp plain je. exclude kaler kuning la. aku prefer barut yg dia jual sbb design dia ade lekuk sikit kt belakang barut tu elakkan terkena kencing or berak baby n tali tu dia jahit penuh..bkn separuh2.. ni cth barut yg aku beli..






tp still ade gunakan barut2 warisan drpd kakak2.. ni buat tambah2 je..




3. Bakul baby


part bakul baby ni paling pening skali.. (padahal tk perlu pn tkpe). sbb bila tengok bakul2 baby yg cantek2.. mmg teringin sgt nk ade jgk.. mybe sbb ank 1st kot kn..semua bnde nk ade. tp bila tengok hrga seller2 ni jual.. agak tk berbaloi nak beli sbb bakul tu murah je kn. nk buat sendiri..dah kate mak tk bagi jahit2.. so at last.. jeng3...







nampak tk 2 biji bakul tu.. aku dah transform drpd tk berbaju kepada berbaju. nak jahit2 tk boleh.. aku gam2 je semua kain2 n renda. semua pakai brg yg dah ade kt rumah.. bakul besar tu je beli hrga tk smpai rm10. bakul kecik tu amek kt dapur. kain2 tu balance perca kain langsir.. renda2 tu balance renda gubahan hantaran.. see!!! kalau aku dah kate nak..aku buat jgk jnj tk susahkan org..tk membazir.. yg pnting puas ht.. (part degil ni mmg husband aku geleng kepala je tk boleh kate pape) hee... kalau beli set bakul ni mmg rege dia rm100++ jgk kt internet.




dah selesai part brg2 baby.. tp nmpk tk tkde stu pon yg kaler pink..semuanya universal kaler je.. gender baby??? hmm..aku n husband pn tktau sbb dah sepakat nk surprise.. tkpe la..as long as kami tau kandungan sihat.. cukup la.. boboy ke..gegurl ke.. kami terima pemberian tu dengan ht terbuka..



so..cukup dlu entri pasal checklist persiapan baby..  ni cuma utk guideline je.. persiapan yg serba sederhana.. now dah percaya nk jd parents..banyak bnde kte kena sediakan.. no wonder org dah ade anak..tk fikir dah keperluan sendiri..yg pnting makan pakai anak dpt disediakan sebaiknya.. setakat ni dlu..nti ade masa update lg.. lepas bersalin inshaAllah.. :)



*********************************************************************************





Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...