Klik2.. :)

Saturday, December 19, 2015

Pengalaman lahirkan arjuna mama

Assalamualaikum semua..




serius lama gila dah tk de entri baru.. bukan tknak tulis apa2.. stp kali nk menulis..ade sorg little boy yg comel dok kuis2 tgn mama mntk dilayan.. so peram je la semua cerita.. faeeq pn dah almost 5months skrg.. oh maii!!! cepatnye kn.. so sebelum terlupa..pengalaman bersalin mmg antara pengalaman yang aku tknk lupe..even if ada rezeki akan deliver utk next2 baby pulak.. =p.  so sementara memori masih boleh recall..ceq nk cerita la ppengalaman lahirkan anak sulung ni..entri ni bakal pnjg berjela ye..semoga tekun membaca..hihi



2 minggu sebelum bersalin..aku kena admit hospital sbb muntah2 yg teruk sgt.. seumur hidup tk pernah rasa muntah teruk mcm tu sekali even masa morning sickness.. hari kejadian..aku mcm biasa dkt uthm..tiba2 rasa loya..terus pegi toilet terhambur la segala isi perut.. berulang smpai 3 4 kali.. terus kol hubby mntk dtg amek nekad nk terus ke hospital sbb risaukan baby dlm perut.. husband siap berjemput dpn bilik sbb sangat2 tk larat nk bjalan.. all the way spjg nk ke hospital pn masih muntah.. sakitt sangat.. T_T. smpai hosp terus pegi emergency n kena warded selama 2 hari.. disebabkan masa warded tu mmg dah overdue tk bersalin2 lg.. so doc pakar terus bg aku fixed date utk induced if baby masih degil tkmo keluar.. date tu doc bg 27 june 2015. so ada 2 minggu je utk pujuk baby keluar..if tk mama terpaksa rela serah diri untuk kena induce..sob3



so selama tempoh tu.. hari2 mama usap perut pujuk baby..supaya baby keluar sebelum 27hb.. mama sentiasa ckp kt bby..baby kena mudahkan mama..mama papa syg sgt kt bby..




25 June 2015

malam sebelum tido.. sempat ckp ht husband.. abg..kalau baby tknk keluar jgk..lusa dah kena induce..sakit tak ye bang? suami pn ckp..InshaAllah allah akan mudahkan.. kte kn nk jumpe baby.. hugs!! sedih dah time ni tp tktau sedih sbb ape..




26 June 2015


3.00 am
dah ade rasa sakit contraction.. tp mcm tk kerap,,tp rasa sakit lebih dari biasa.. kejut husband bgtau sakit perut.. hsband tanya nk pegi hospital ke..aku ckp tkyah la.. ni sakit sikit mcm biasa je



4.00am
sakit contraction makin kerap.. kejut lg husband..dia mcm dah cemas da.. kebetulan mase tu tido rumah ibu.. terus kejut ibu ckp sakit perut..tapi tak sakit sgt lg.. aku ckp kt dorang..sahur la dlu..aku boleh tahan sakit lg.. nk pegi hospital lepas sahur je tkpe.. (tp sebenarnye dah rasa sakit kuat dah masa tu). ibu suruh makan sahur..jamah nasi.. tp sebutir nasi pn aku tk lalu nk mkn.. sudahnye minum air je ngan mkn sebiji kurma



5.45am
terus bersiap ke hospital.. tk boleh fikir apa n ckp apa2 sbb rasa contraction dah makin kuat.. sebelum gerak..ibu sempat ckp.. ibu rasa tengahari dah bersalin ni.. (dlm hati betul ke aku da nk bersalin ni). dlm kedinginan embun subuh pagi.. kereta pn membelah pergi menuju kehospital.. aku pesan kt husband jgn bwk laju2 sgt.. aku ok.. spjg perjalanan..sume bende lembut yg aku boleh capai aku akan genggam kuat mcm bantal sbb tu je cara boleh release sakit tu.. otw ke hospital pn muntah lg.. habis dah isi perut keluar mmg tkde tenaga lgsung msa tu..sobsss



6.30am
lepas dah refer emergency.. aku terus kena tolak ke labour room utk cek segala apa yg perlu diperiksa.. masa tu hubby kne tunggu kt luar je.. 1st cek bukaan..doc kate bukaan aku bru 3cm..tp sakit dia mcm dah nk terberanak sgt dah..huu.. lepastu paling aku tkleh lupa doc tu suruh aku balik sbb dia kata ada kes mcm aku jgk..anak sulung cek jalan baru 3cm esoknya baru bersalin.. tp mse tu ade lg sorang doc senior tngok contraction aku dah kuat..dia pulak take turn cek jalan..dia kata dah 3cm tp contraction dah kuat.. dia mntk aku admit ward dlu..



8.30am
admit ward.. otw nk masuk wad pn muntah lg... cabaran aku hadapi banyaknye sebab aku muntah..so aku btul2 tkde tenaga.. lepas dah admit ward..husband teman kejap..baca2 apa2 yg patut.. doc n nurse2 ckp mybe lmbt lg aku nk bersalin sbb anak sulung..



9.00am
hubby pn balek sbb ingtkn aku lmbt lg nk bersalin.. tk lame lepas hubby gerak.. aku dgr mcm bunyi bnde meletup.. rupe2nye air ketuban dah pecah!! habis bsh katil.. aku jerit kt nurse ckp air ketuban dah pecah.. terus nurse kemas katil n bwk aku g cek jalan.. tak lame pastu aku terus kne tolak masuk labour room sbb jalan dah 4 cm tk silap.. lepastu air ketuban pn dah pch.. aku pon kol balek hubby suh patah balek sbb da nk tolak masuk labour room



10.00am
kt dlm labour room menahan sakit.. tk lame hubby smpai menemani sepanjang proses nk lahirkan faeeq.. sakitnya Allah je yg tau.. tktau nk bygkan..tapi sakit sgt3.. mse tu aku mmg terus teringat sume dosa2 yg aku penah buat.. terus teringat mcm ni agaknye sakitnye nk mati..sobbssss... benarlah pengorbanan seorang ibu yg melahirkan tu tersangatlah besarrr... Subhanallah..

spjg kt labour room..aku istighfar je nk legakan sakit.. hubby baca ayat2 suci Al-Quran tk putus mtk aku dimudahkan melahirkan.. kalau terasa sakit sgt..aku akan pgg tgn sesape yg ade ke sebelah ataupun genggam sisi katil sekuat hati.. tarik2 tudung..semua la.. yg pnting aku tk menjerit2..




12.00pm
doc cek jalan.. bukaan dah 10cm.. dah boleh nk deliver.. tp doc kate tunggu aku betul2 bersedia nk meneran.. tetbe aku terasa automatik sendiri mcm nk meneran.. bila doc tngok aku mcm dah terteran2.. so perjuangan sebenar pn bermula.. ya..perjuangan utk lahirkan anak mama yg pertama melihat dunia.. doc2..nurse2..hubby.. semua bg semangat utk aku teran..




01.13pm
Alhamdulillah.. anak mama selamat dilahirkan kedunia dengan sempurna sifat.. syukurilah Ya Allah..
baby terus dibawa ke NICU sbb nafasnya terlalu laju..so aku tk dapat nk rasa moment dakap anak sendiri lepas bertarung nyawa lahirkan dia.. agak terkilan..tp apakan daya..demi nyawa dia..



8.30pm
malam tu Alhamdulillah dpt tngok bby kt wad bayi.. tu pn lepas hubby kol pihak NICU kate baby dah boleh keluar n pindah wad bayi biasa tp still under pemerhatian.. mama still tk dpt nk duduk dgn baby dalam wad..




keesokan harinye.. kami berdua dah dpt discaj keluar hospital.. alhamdulillah tkde pape masalah.. semuanya dipermudahkan...




itu la ringkasan cerita melahirkan Muhammad Faeeq Rifqy bin Mohd Farhan.. sebelum memori tu hilang daripada ingatan,,aku simpan semua kt sini..






ni la dia permata hatiku.. ubat segala kesedihan.. now dah nak masuk 6bulan dah budak ni.. semoga membesar jadi anak yg soleh ye syg.. mama n papa loves u sooooooooooooo much!! infinity..





Regards
Eza
20/12/2015

1 comment:

Anonymous said...

congratz iza!
smoga berbahagia dgn hubby n ur son.cute!
:)

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...