Klik2.. :)

Sunday, June 24, 2012

interview owh interview

Assalamualaikum....



selamat hr ahad...


disebabkan dah terlalu bosan sbb hosmet tinggal aku g balek kg... soo..rini nk update cket la...



Alhamdulillah...keje so far sumenye ok... ofismate pon ramah..bnyk bg tunjuk ajar memane yg aku perlu belajar.. memandangkn ms yg sama aku pon pegang post HR kt company... so ape2 incoming interview untuk cr staf bru...it's all is my task... so kt cnie..nk share ckit la some tips utk kawan2 yg sedang mencari2 kerja..or bru dpt panggilan interview...or akan hadirkn diri utk interview....




tips yg sy nk share nie tersangat la sedikit berdasarkan pengetahuan n pngalaman yg terlalu cetek... n sbenarnye korang da familiar sgt2 kt mne2 interview tips pun...tp, as HR exec.. it really happened n hope it helps... =D





1. RESUME

1st step utk job hunting adelah hntar resume kn.. resume biar short n pack... n well arrange.. kalau satu2 post tu terlalu ramai yg apply.. trust me..resume yg serabut akan buatkn resume anda akan di reject sejak awl lg... most of job application..kita akn hntar resume through emel.. utk memudahkan urusan.. SAVE FILE TERSEBUT DENGAN NAMA ANDA SENDIRI... bygkn kalau ada berpuluh2 resume..then ble HR download resume tersebut satu-persatu.. dan setiap nama file tersebut adalah atas nama resume sahaja...mcm mana nk differentiate kn... kalau kita mudahkn kerja org...insyaAllah kerja dan urusan kita pun akan dipermudahkan....







2. PANGGILAN INTERVIEW

Alhamdulillah..resume anda terpilih untuk langkah seterusnya iaitu datang ke sesi interview... my experience...buat panggilan utk dtg intvw...

situasi 1 :

saya : hello cik x...permohonan awk utk jawatan 1 telah berjaya..jd available
tak utk dtg interview pada......
candidate : boleh2..sy boleh dtg ble2 masa saja..esok pun sy free utk dtg
interview...


situasi 2 :

saya : dialog sama seperti di atas
candidate : err..sy taktau la ble eh sy boleh dtg..mcm tk pasti lg....
saya : gulp!!! (mmg tk ckp bnyk dah..) ok la cik..terima kasih...


anda sendiri boleh bezakan kn situasi tersebut... hmmm...kalau tk bersedia nk dtg interview or MMG TAK NAK DTG..tk payah la apply kn... ade ramai lg org yg nak...huhu



kalau dpt HR yg baek aty cm saye nie tkpe la...hehe... tp kalau HR tu mmg tengah serabut bnyk keje..pastu candidate jwb lak cmtuh...tk ke buat kene hambur je kn...





3. SESI TEMUDUGA

okay...among all..step nie yg PALING PENTING n PALING NEVES....HOHOHO..


setiap org mmg ade pembawaan dan self appearance masing2 kn...itu lah personaliti kte yg membezakan diri kita dan org lain... JUST BE YOURSELF...BUT IN A RIGHT MANNER rasanya boleh faham kot maksud tersebut... jgn la pakai jeans..pair wif tube n cardigan kt luar... (IT HAPPENED)...rase cam over kn... sy tk tipu... kalau ye pun nk pakai cmtu...tngok la post ape yg awk mnx tu kn...n seyesly mse tu rase nk suruh je canddidate tu balek...tp sy bkn bos kn...huhu



pastu utk perempuan.. at least mekap ckit...light2 je.. jgn bg nmpk muka mcm kusam... tp jgn tlalu over mekap lak.. smpai ade satu candidate tu... dia dtg pakaian ok..baju kurung sume..tp muka dy mcm tk tepek even secalit bedak pun.. smpai my bos tanye.. 'u tak mekap ke?'... hekk..jgn la smpai kte kene tegur cmtu kn..kte jgk yg malu nanti...




buat homework ckit tentang post yg kte minta dan background company tersebut... it really help..plus kalau anda seorang yg tenang dan teratur je ketika menjawab soalan... andalah antara calon yg majikan akan pertimbangkan untuk dapat rebut post tersebut..



last but not least... saya percaya yg SOFTSKILL TERSANGATLAH PENTING KETIKA SESI TEMUDUGA.... selepas majikan lihat resume anda..prestasi akademik anda.. selebihnya adalah softskill anda sendiri... keupayaan anda menjawab setiap soalan yg ditanya dan SELF CONFIDENCE...



your ability utk SELL YOURSELF sbb majikan tak kenal anda...maka, anda perlu beritahu mereka kelebihan dan keupayaan anda yg buatkn kenapa mereka perlu pilih anda.... lg satu..any situation question... jawablah secara professional...dan bukan jawapan sisi peribadi....oke!!!






hye!!! i'm a good employee... do hire me.... heee...=D



ok..tu saje... Happy Job hunting and Good Luck friends!!!!! =)

4 comments:

erleena said...

wahh maseh sis :D
tapi sis ape maksud jwpn sisi peribadi ? hee

ct norfariza said...

dear erleena..mksudnye mcm jwpan pandangan sendiri..err..cane ek nk explain.. cthnye,.mcm politik...elakkan sgt2 tunjuk kte ni dipihak yg mane.. but jz answer based on real facts.. cmtu la..hee

Anisa Hang Tuah said...

Okay NOTE!

=)

tokwan muda said...

bagus3.....

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...