Klik2.. :)

Thursday, July 10, 2014

Kerjaya


Assalamualaikum semua..



Dah lama sangat rasanya sy tk menulis.. tak ingat bila kali terakhir.. rindu nak menulis ada..tp time limitation membataskan.. i'm still and will always enjoying my marriage life.. n sentiasa doakan kawan2 akan bertemu jodoh yg terbaik dlm hidup masing2.. ^_^,,


Entri ni pjg ye.. kalau tk rajen nk scroll semua..bc separuh2 je pon tkpe.. =p


Entri kali ni.. sy nk bercerita tentang kerja @ kerjaya @ karier @ apa2 yg seumpama dengan semua tu..


Since ramai yg tanya.. eh iza..ko dah berenti kje ke? ko dah buat full time bisnes ke skrg? eh..iza..knape ko asyik tukar2 kje je? Iza..murah rezeki ko dpt kje kn..


So kali ni.. saya try untuk cerita serba sedikit la.. and after all.. my opinion yg terlalu sedikit ni.. at least nk share something ngan korang semua..


usia saya ni sebenarnye masih terlalu mentah nk ckp pasal kerja.. ade org tu.. dah berpuluh tahun kerja makan gaji pn.. steady je.. nmpk tk betapa saya cepat bosan dgn kerja.. tp bukan cepat bosan sebenarnye..tp atas sebab2 tertentu..


saya mula bekerja dengan serius n org kate mmg betul2 sbg kerjaya since umo 23.. now dah 25yr.. bru 2 tahun!!! 2 tahun je uolls... kalau nk kire pengalaman.. Ya Allah..sikitnye pengalaman yg aku ade..



Aku bersyukur sgt.. syukur tk terhingga.. sebab sebaik habis intern je.. Allah bukak pntu rezeki..aku terus dpt kerja.. my 1st job.. somewhere located at Shah Alam.. very deep serious..mmg best sgt kerja kt sana.. a bumiputra company.. dpt ofismate2 yg mmg best n yet semua still bff smpai sekarang.. bidang kerja kt situ.. aku sgt banyak belajar sbb most of the time.. bidang kerja aku..aku buat sendiri n handle sorang2.. dekat situ sgt bagus untuk kite belajar.. bos lepaskan aku untuk handle sesuatu bnde ikut style aku sendiri.. n aku jd sgt independent.. jgn lupe kena banyak bertanya kawan2.. kalau kte ni freshie n org baru.. jgn segan bertanya.. esp kpd senior2.. dorang takkan marah.. tp dorang makin suke sbb nmpak korang punye willingness nk belajar sesuatu.. banyak sgt nk cerita mse kerja kt situ.. banyak sgt kenangan yg terrrrsangat manis n best untuk dikenang.. tp ade yg perlu disimpan...



n after 1yr ++,, one fine day.. sesuatu berlaku.. n perkara tu jadi titik tolak aku start rase nk sangat2 resign drpd situ.. tk peduli ape dah.. memang bila kenangkan suasana kerja yg sangat best n kawan2 yg baik2 semua.. terlalu berat rasa hati.. tp demi masa depan.. aku amek keputusan untuk resign.. says bye2 to that workplace with a very deep sadness.. :'(   mse tu tkde back up apa.. tkde dpt pn kerja lain lg.. bila berdiskusi dgn suami.. kptsn yg kami sama2 setuju.. kami yakin dengan rezeki Allah..



Lepas resign.. aku work hard cari kerja lain.. banyakkkk sgt application yg aku hantar.. n of kos sangat banyakk jgk interview yg aku attend.. penat sebenarnye.. tp strive for life kn.. Alhamdulillah..for the next month..aku dpt 5 tawaran kerja drpd pelbagai sektor sykt.. aku bgtau bukan nk berbangga.. jauhhh sekali kwn2.. setitik pun tkde rase nak bangga tu.. tp aku just nk bgtau.. Allah tu Maha Besar sgt.. korang jgn berhenti berdoa.. sentiasa yakin rezeki kite Allah yg tetapkan..



Balik cerita asal.. so aku pilih slh satu company yg offer tu selepas buat beberapa pertimbangan n dgn rase sgt berat ht.. terpaksa tolak yg lain dgn baik..



bermula la perjalanan aku dkt company kedua aku bekerja dlm sejarah hidup aku.. company kedua pun best.. masih company bumiputra.. still located kt s.alam.. tp satu kekurangan kerja kt situ.. aku selalu kena stay back.. kdg2 smpai pukul 10 mlm.. kerapnye selepas maghrib mcm tu.. bila masa yg aku dah allocate utk bersama keluarga kt rumah pn.. still dpt kol drpd ofis..bkn kdg2 tp selalu.. even tgh mlm.. korang tau kan perasaan tu mcm mne.. esp sebagai seorang isteri.. even kalau suami tu tk pernah bersuara.. tp fahamilah yg dorang takkan pernah suka isteri kena kacau masa di rumah dengan hal2 pejabat.. seriously!!!!!



after hampir sebulan kerja kt situ.. soo sudden one fine day.. aku dpt kol drpd satu HR Mgr kt company lain nk panggil interview.. aku tk ingat entah bile aku mntk kje kt situ.. tp aku anggap sebagai rahmat.. at the right time aku tgh rase tk selesa dgn kerja sedia ada.. aku dtg interview dgn penuh harapan.. dan Alhamdulillah.. aku dpt kerja tu.. aku letak notis 48jam nk resign.. mase ni pun berat jgk.. even sebulan je keje kt situ.. tp hubungan ngan ofismate rapat sgt.. kalau lunch..kitorang masak nasi kt ofis then lauk masing2 bwk potluck mkn same.. even breakfast pun ade je yg rajin masak bwk banyak.. then mkn same2 kt ofis.. sweet kn.. syg dah dgn dorang.. tp apakan daya.. keluarga lebih keutamaan saya.. dgn berat ht terpaksa ucapkan selamat tinggal jgk dgn dorang dgn linangan air mate..



bermula la perjalanan dengan company ke3.. company ni kt kota damansara.. mse ni rase nk sangat kerja kt situ sbb jarak 5min je ngan compny suami kje.. ktorang g kje same2.. balek same2.. mse ni dengan penuh tekad dan semangat.. aku mcm nk start something new.. nk kerja dgn dedikasi dan sungguh2.. cukup la dlm beberapa bulan je aku dah lompat2 company.. penat korang tau tak..


tapi apakan daya.. aku dah cube.. dah cube sehabis baik... :'(


kerja kt situ..majikan janjikan yg aku akan gantikan 1 of senior kt situ sbb senior tu nk pindah ke cawangan johor.. jadi aku diberikan tempat sementara kt dept. IT sbb dept. HR semua tempat dah penuh smpai la senior yg aku nak ganti tu pindah..aku akan ddk kt situ.. bermula la episod duka aku kt situ since aku menumpang dept. lain.. one of IT exec kt situ.. hr2 psiko aku.. hr2 dera mental aku.. banyak benda dia buat.. aku tkmau sebut.. sbb tkmau burukkan org.. dkt sane sejarah aku kerja..aku paling kerap menangis.. NIGHTMARE EVER!!!!! ye..aku kena BULI!!!! aku jd mangsa buli.. bkn aku tknk lawan.. tp kenangkan yg aku ni menumpang duduk kt dept. org.. aku cube diamkan.. sampai satu tahap..aku hilang sabar..


dear frens.. sekali lagi aku resign lepas 3 bulan kerja kt situ.. ye..aku resign lagi.. sampai tahap aku dah malu nk cerita kt kawan2 terdekat yg aku berenti kerja lg..


still mase resign tkde back up plan.. tp ade la tanye2 kt kwn2 or kenalan2 kalau2 tmpt dorang kerja ade kosong ke.. aku cuba nasib je hntar application..


Alhamdulillah..sekali lg aku diterima bekerja.. Allah masih nk bukak pintu rezeki dlm bidang kerja untuk aku.. kali ni kt Damansara.. kali ni agak challenging sbb tmpt kerja jauh drpd rumah.. sape tk knl kl kn.. stp mase jem.. kalau naik kereta.. 2jm ++ bru smpai ofis.. disebabkan travelling yg jauh..kdg2 aku rase mcm give up sgt nk dok kt kl ni.. tp aku kuatkan semangat... T_________T


tapi.......................................... sekali lagi aku diuji.. selepas hampir 2 bulan join.. aku dpt sudden news yg compny sedang bleeding.. company sedang tenat.. para pekerja dinasihatkan untuk ambil unpaid leave untuk mengurangkan kos gaji yg perlu dibayar oleh company..mungkin untuk current month masih mampu nk byr gaji.. tp bulan2 akan datang?? tkde siapa yg tau..


Ya Allah..dugaan apakah ini..


tapi nasib masih menyebelahi aku.. seminggu sebelum bos umumkan keadaan company..ade satu company lain tiba2 kol panggil interview.. dan aku dah terima berita gembira bahawa aku diterima bekerja kt sana..


sampai saat aku sedang menulis entri ni.. aku baru siap mengarang surat resign yg entah keberapa kali.. aku bakal memulakan tugas di tempat baru lagi selepas ni...



kadang2.. aku tktau mcm mana nk luahkan rasa betapa bersyukurnye aku.. kerana Allah tk pernah putus kurniakan rezeki kerja untuk aku..



dan aku patut rasa sangat beryukur... sbb aku ade suami.. suami tempat berpayung segala-galanya...n selama-lamanya.. terima kasih suamiku sebab tk pernah jemu sokong isteri dia ni... aku nk bekerja sbb aku punya tanggungjawab keatas ibu ayah aku.. n sama jgk dgn suami.. tanggungjawab atas keluarga kami.. walau dia tk pernah paksa untuk aku bekerja.. tp selagi mampu aku menyumbang kpd ekonomi keluarga.. aku akan menyumbang.. boring korang tau tak dok umah ni.. tambah dok rumah sorang2.. mungkin bila dah ada anak nanti.. perasaan tu akan berbeza.. rase mcm nk dok rumah je jaga anak.. best kan??? teehee..




tambah2 kalau anak jeling cmnie stp kali nk g kje.. cnfirm tknk keje terus..heee... pray 4 me..moga Allah permudahkan...




Sebenarnye ade part2 pasal beberapa hal sensitiviti tentang agama dalam beberapa co yg aku kerja.. especially tentang solat.. aku pantang sangat bila majikan sentuh bab solat.. aku rase mcm nk resign mase tu jgk.. sbb persoalkan tuntutan agama kita.. one of the reason jgk knape aku asyik nk resign..



dlm hidup ni.. tkde ape yg kite mntk selain mohon kepasa Yang Esa.. diberikan yg terbaik.. dlm apa aspek pun kn.. perkongsian aku ni sebenarnye picisan sgt kalau nk bandingkan pengalaman2 org2 lain yg dah berbelas tahun n berpuluh tahun bekerja.. experience dorang jauh lebih challenging dari aku..




tp bg aku ni yg satu mase dulu mmg dok bwh ketiak ibu ayah.. bwk mtor tk pandai bwk kereta tak pandai... but now i survived..n i have to be proud of myself.. biar la kalau org lain tknk puji pun..



masih ada cita2 yg belum kesampaian... semoga Allah permudahkan..








 
Deep Love
-eza n suami-



3 comments:

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Anonymous said...

Salam sis, sy baca entry sis ni skit byk sama mcm kisah sy. Keje benti keje benti. Cuma nasib sis baik sbb byk gak cmpany nk amik keje. Mcm sy, kdg penah menganggur smpai dkt 8 bln bru dpt keje baru. ANd skang pun tgh menganggur lg.. sedih sgt..kdg2 down rasanya smpai jauhkan diri dr kwn2 sbb makin tension klu ditanya dah keje or keje mana skang.. :'(

Halwa Telinga

ceritera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...